Winkels in Hoogeveen verliezen klanten aan Zuidwolde: 'Er is behoefte aan een koopzondag'

HOOGEVEEN/ZUIDWOLDE - Hoogeveense supermarkten verliezen door de zondagssluiting veel klanten aan winkels in omliggende gemeenten.
"Dat komt omdat Hoogeveen de enige plaats in Drenthe is waar de politiek de vrijstelling tegenhoudt", zegt Henri Offerein van de Albert Heijn in winkelcentrum De Weide.

Behoefte aan koopzondag
Offerein vindt dat de gemeenteraad in Hoogeveen niet achter kan blijven bij omliggende gemeenten. "De situatie is anders dan vroeger. In december hebben we in Hoogeveen de vier winkelzondagen per jaar opgebruikt en het was steeds superdruk. Er is duidelijk behoefte bij de klanten."

Afspraken doorbreken
VVD-raadslid Hennie Jager kaart vandaag de zondagssluiting aan in de gemeenteraad. "Ik ben driekwart jaar bezig geweest met het raadsvoorstel. In Hoogeveen houden de christelijke partijen de verruiming van de winkeltijden tegen. Ze vormen samen met Gemeentebelangen het college en ik hoop hun afspraken te doorbreken."
Of dat ook lukt, is zeer de vraag. Eind vorig jaar wilde de coalitie er niets van weten, zo bleek in een discussie bij Radio Drenthe.

Lees ook: Winkels op zondag open in Hoogeveen wordt lastige klus

Acht koopzondagen
Hoogeveen heeft nu acht koopzondagen. Die zondagen worden verdeeld tussen de meubelwinkels aan de Griendtsveenweg en de winkels in de Hoofdstraat.
In alle andere Drentse gemeenten kunnen winkels in meer of mindere mate elke zondag open. De Wolden gaat daarin het verst. Daar mogen alle winkels op zondag open vanaf zes uur 's morgens tot tien uur 's avonds.

40 procent extra in Zuidwolde
Koen Termeulen van de Jumbo-supermarkt in Zuidwolde trekt veel profijt van de situatie in Hoogeveen. "Doordeweeks komen er al veel klanten uit Hoogeveen. Maar op zondag verdubbelt dat tot wel 40 procent van de klanten."

Termeulen heeft de vrijstelling een zetje gegeven, door vorig jaar in januari en februari alle acht koopzondagen uit de oude regeling voor het hele jaar te gebruiken. "Het was direct druk. Daarna is de vrijstelling gekomen."

CDA en ChristenUnie
"In De Wolden was er ook verdeeldheid bij met name het CDA en de ChristenUnie. Ik ben zelf ook van christelijke huize, maar ik vind dat de klant bepaalt. Als hij niet wil op zondag, dan komt hij toch niet? Bij de stemming in de raad hier waren D66, VVD, Gemeentebelangen en CDA voor", zegt Termeulen.

Maar De Wolden is Hoogeveen niet. "Ik vind dat de politiek niet moet bepalen of een winkel open kan of niet", aldus VVD-raadslid Jager. "Dat doen we met de horeca ook niet. Ons voorstel bevat verschillende gradaties waarop we het kunnen vrijlaten."

Zwaaien naar klanten
"Als ze het niet doen dan is dat een grote domper", vindt supermarktbaas Offerein. "Dan kan ik beter op een stoeltje gaan zitten hier op zondag en zwaaien naar de mensen die naar Zuidwolde rijden. Misschien snappen ze dan dat ik het ook anders wil."

Vanavond bespreekt de gemeenteraad van Hoogeveen het voorstel van VVD-raadslid Hennie Jager. Offerein is één van de insprekers. Op 4 februari valt het besluit.
Deel dit artikel: