Staatssecretaris wil regels voor paardenmarkten aanscherpen

Paarden op de Zuidlaardermarkt van 2015 (Rechten: Frits Emmelkamp / RTV Drenthe)
Paarden op de Zuidlaardermarkt van 2015 (Rechten: Frits Emmelkamp / RTV Drenthe)
ZUIDLAREN - Volgens staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken moet er kritisch worden gekeken naar het welzijn van paarden op paardenmarkten.
Dat antwoordt hij op vragen van Eyes on Animals naar aanleiding van de Zuidlaardermarkt. Volgens Eyes on Animals is het paardenwelzijn op de markt niet in orde.


Protocol herzien

De staatssecretaris wil samen met onder meer Eyes on Animals het zogeheten paardenmarktenprotocol herzien en aanscherpen. Van Dam: "Incidenten kunnen niet altijd worden voorkomen, maar het risico erop kan en moet zoveel mogelijk geminimaliseerd worden."


Lees ook:


Scherpere controles

Ook zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scherper toezien op de export van paarden. De export zal alleen nog vanaf speciale verzamelplaatsen plaatsvinden en niet meer vanaf de paardenmarkt. Van Dam streeft ernaar de aanpassingen vanaf de zomer in te laten gaan.


Geen verbod

Een verbod op paardenmarkten zit er in elk geval niet in. "Markten hebben een toegevoegde waarde, want op die manier kan een tweede bestemming worden gezocht voor paarden die anders naar de slacht zouden gaan", aldus Van Dam.
Lees hier de volledige reactie van staatssecretaris Martijn van Dam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl