Drentse melkveehouder op audiëntie bij de paus

ALTEVEER - Een delegatie van 140 melkveehouders gaat woensdag op bezoek bij paus Franciscus. Irene van der Sar uit Alteveer is de enige Drentse boer die afreist naar Vaticaanstad.
"Het is heel bijzonder. Het begon als een ludiek idee, maar werd toen serieus", vertelt Van der Sar. "Het is het echt waard. Het gaat niet goed met de melkveehouderij."
Begaan
De boeren hopen dat aandacht van de paus de melkveehouderij ten goede komt. "Het is een paus die begaan is met de maatschappij. Hij durft ook te zeggen wat hij ergens van vindt. Hij durft te praten over moeilijke zaken", aldus Van der Sar.
Audiëntie
Van der Sar zal een mis bijwonen. Een klein deel van de delegatie mag ook op audiëntie bij de paus. "De bestuursleden van de European Milk Board (EMB) hebben een persoonlijk onderhoud met de paus. Wij kunnen na de mis wel met een kardinaal praten", vertelt de melkveehouder. "Nee, we gaan niet met de tractor, maar gewoon met het vliegtuig."
Gelovig
Of melkveehouders zulke gelovige mensen zijn? "Dit zitten er zeker tussen. In 2009 hebben we al eens een kerkdienst gehouden met melkveehouders. Boer zijn is een geheel zijn met het land en de ondergrond. Ook de paus is sociaal gezien zeer begaan met mensen. We vinden het waard dat dit onder zijn aandacht gebracht gaat worden."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.