Tichelaar: Angst bij komst asielzoekerscentrum is terecht

ASSEN - De angsten van omwonenden bij de komst van een asielzoekerscentrum zijn terecht. Dat zegt commissaris van de koning Jacques Tichelaar op Radio Drenthe.
"Mensen hebben vragen over de komst van een azc, hoe goed het soms ook gaat. Over de waarde van hun woningen, hun kinderen die naar school moeten, de veiligheid. Het is terecht dat die angsten er zijn", aldus Tichelaar.
Hij wil mensen een reëel beeld voorhouden over het aantal asielzoekers dat er komt. "Zodat je niet na drie maanden alsnog moet zeggen dat het aantal vele malen hoger ligt."
Niet genoeg plekken
Tichelaar zei afgelopen zaterdag in Trouw dat het niet lukt om voor 1 februari per provincie 2500 extra opvangplaatsen te vinden voor nieuwe asielzoekers, terwijl dat wel de bedoeling is. Hij vindt dat het nu lastig is te voorspellen hoeveel asielzoekers er dit jaar nog bijkomen in Nederland. "Het zijn er nu 800 tot 1000 per week. Of dat zo blijft, is zeer de vraag. We moeten dat in april echt gaan afwachten."
Allebei gelijk
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff reageerde afgelopen weekend op de uitspraken van Tichelaar in Trouw. Hij gaat ervan uit dat er in het eerste kwartaal van dit jaar nog voldoende opvangplekken zijn voor asielzoekers."Dat is ook wel correct", zegt Tichelaar. "Dat is in een periode dat het het meest rustig is, de maanden januari, februari en maart. Maar provincies moeten desondanks wel de plannen inleveren voor de periode daarna. Niet alle provincies voldoen aan de afspraken. We hebben beiden gelijk."
Genoeg in Drenthe
Drenthe voldoet dit jaar volgens Tichelaar wel aan de afspraken. "Wij zitten ver boven de afgesproken 2500 plaatsen. Mijn opmerking gold dus niet voor Drenthe", aldus de commissaris van de koning.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.