Zonnepanelen op warenhuis Vanderveen in Assen: 'Hoog tijd'

ASSEN - Warenhuis Vanderveen in Assen wordt een energiecentrale. Op het dak van het winkelcomplex komen zo'n achthonderd zonnepanelen te liggen.
"Het wordt hoog tijd dat er in Assen meer zonnepanelen op de daken komen te liggen", vindt initiatiefnemer Nico Vanderveen.
Maatschappelijke drijfveer
Vanderveen benadrukt dat hij uit maatschappelijke betrokkenheid met het plan komt. "In december hoorde ik de uitkomsten van het klimaatdebat in Parijs. Het wordt hoog tijd dat de hele wereld gaat werken aan het tegenhouden van de opwarming van de aarde. En met ons grote dakoppervlak willen wij daar graag aan bijdragen."
Meer
"In totaal willen we 4.000 zonnepanelen in het centrum van Assen plaatsen, onder andere op de platte daken van de V&D, winkelcentrum 't Forum en de Hema", vertelt Vanderveen. De schatting is gebaseerd op de huidige technologie. Misschien is er in de toekomst ruimte voor meer panelen door innovatie.

Uniek

"Ik geloof dat het redelijk uniek is dat er zoveel platte daken in een centrum zijn, zoals in Assen", zegt Vanderveen. Mensen die in het postcodegebied 9401 tot en met 9406 wonen, kunnen straks een zonnepaneel kopen voor driehonderd euro. "Maar als je niet zoveel ruimte in de beurs hebt, dan kun je ook sparen voor een zonnepaneel bij verschillende winkels met de AsserPas", legt Vanderveen uit. Ook dat spaarsysteem is volgens hem "uniek".

Energie

De energie die op het dak van de Vanderveen wordt opgewekt, kan straks worden afgenomen bij Noordelijk Lokaal Duurzaam. Dat is een coöperatieve energieleverancier die energie verzamelt van meer dan vijftig initiatieven in Noord-Nederland.

'Liever op dak dan op landbouwgrond'

De agrarische belangenorganisatie LTO Drenthe juicht het toe dat er nu in Assen gekozen wordt voor zonnepanelen op dak. Ook bij agrarische ondernemers ziet LTO liever zonnepanelen op dak, dan op weilanden, zo zegt provinciaal voorzitter Arend Steenbergen. "We snappen dat er steeds meer vraag komt naar grotere zonneparken, ook op landbouwgrond. Maar die nemen dan voor lange duur kostbare grond in beslag. Daarom zien we ze liever op agrarische daken, waar vaak ook nog asbest verwijderd moet worden. Pak dat dan in één keer aan. Of zet zonnepanelen op overhoekjes. Maar wat ons betreft offer je geen goede landbouwgrond op voor zonneparken."
LTO houdt nog een enquete onder de boeren over duurzame energie, en wat de beste keuze daarvoor is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.