Is de pyromaan van Hoogeveen een steenmarter?

HOOGEVEEN - Er is een opmerkelijke verdachte in beeld voor de tientallen autobranden in Hoogeveen.
Auto-expert Jos van der Drift van de ANWB denkt dat de steenmarter in toenemende mate verantwoordelijk is voor brand in auto's: "We zien vaak dat kortsluiting de oorzaak is en dat kan veroorzaakt worden door het knagen van de steenmarter."
Branden
Tientallen auto's brandden de afgelopen jaren uit in Hoogeveen, onder verdachte omstandigheden. De politie heeft meerdere verdachten opgepakt, maar daarmee zijn lang niet alle branden opgelost.
Kan de steenmarter de dader zijn?
De steenmarter komt in Hoogeveen voor. De garages die vandaag door RTV Drenthe zijn benaderd, hebben allemaal schade gerepareerd die veroorzaakt is door steenmarters.
Monteur Rein van 't Hooge van autobedrijf Otten heeft zijn twijfels over de steenmarter als pyromaan: "De accu is zo goed gezekerd, dat het bijna onmogelijk is om kortsluiting te krijgen als de auto stilstaat."
Onderzoek
De politie deed onderzoek naar de branden in Hoogeveen. "In een aantal gevallen hebben we geen oorzaak kunnen achterhalen", zegt Ernest Zinsmeyer van de politie. Of die branden veroorzaakt zijn door een steenmarter blijft onduidelijk, omdat al het bewijs is verbrand.
Andere verdachten
De steenmarter is volgens ongediertebestrijder Hans Hoekstra niet het enige dier dat de bedrading vernielt: "Ook muizen kom ik geregeld tegen onder de motorkap." Bij een autobedrijf in Hoogeveen is zelfs een keer een konijn tevoorschijn gekomen, dat niet van de draden af kon blijven.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.