Kerk Vliegend Spaghettimonster uit Emmen erkend als religie

EMMEN - De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is sinds gisteren officieel ingeschreven als kerkgenootschap. Daarmee is Nederland een religie rijker. Dit beweert de kerk op de eigen website.
Dirk Jan Dijkstra uit Emmen is oprichter van de Nederlandse tak van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Hij noemt zich aartsbisschop.
Dijkstra: "Wij zijn een geloof voor iedereen en zijn kritisch naar andere religies. Het aantal leden in Nederland ligt nu rond de 3.500. Er komen daar snel meer bij. We zijn vast de snelst groeiende religie."
Een vergiet
De kerk werd in 2005 opgericht in Kansas in de Verenigde Staten. Tien geboden zijn er niet, wel bestaan er acht liever nietjes. De leden van het kerkgenootschap, Pastafari dragen een vergiet op hun hoofd, het officiële hoofddeksel van de religie.
In Nederland zijn onder anderen Arjen Lubach en Georgina Verbaan aanhangers van de kerk.

Paspoort
Dijkstra heeft eerder bij de gemeente Emmen een paspoort aangevraagd met een foto met een vergiet op zijn hoofd. Maar de gemeente Emmen weigerde die te accepteren.
"Mensen kunnen onze opvattingen als absurd zien. Dat zijn ze vaak ook. Andersom vinden wij dat wat er in de bijbel staat ook vrij absurd is", vertelt Dijkstra.

Rechten

Nu de inschrijving bij de Kamer van Koophandel voltooid is, wil Dijkstra achterhalen wat de rechten van de kerk zijn. Volgens hem zou de kerk in principe op gelijke voet moeten staan met andere religies in Nederland.
Of dit echt zo is moet nog blijken. De gemeente Emmen moet nog met een antwoord komen op de vraag of je officieel met een vergiet mag lopen, nu het genootschap geregistreerd is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.