Eis: dertig maanden cel voor aansteken natuurbranden Drenthe

LEEUWARDEN/SMILDE - Tegen de 70-jarige Lambert D. uit Smilde is wegens brandstichting in vijf Drentse natuurgebieden tweeënhalf jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.
Het Openbaar Ministerie eist ook een proeftijd van drie jaar. In die periode mag hij zich niet vertonen in gebieden van Natuurmonumenten. Daarnaast moet Lambert D. zich laten behandelen voor zijn alcoholprobleem.
Lambert D. staat vandaag in Leeuwarden terecht voor het aansteken van vijf natuurbranden in Drenthe, onder meer die op het Fochteloërveen. Bij die brand ging bijna een jaar geleden ongeveer tachtig hectare natuur in vlammen op.

Peilbaken

De advocaat noemt de zogenoemde peilbaken op de scootmobiel van de verdachte, een GPS-volgsysteem, een te zwaar middel dat tevens een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer. Hij eist daarom vrijspraak.

De verdachte verklaarde vanochtend zich niet te kunnen herinneren dat hij bekend heeft de branden te hebben aangestoken. Ook kan hij zich niet herinneren de branden gesticht te hebben.
Lambert D. geeft de schuld aan de medicijnen die hij in die periode gebruikte. Hij verklaarde in die periode erg verward te zijn.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.