Dramatische achteruitgang van baardvleermuis

HOOGHALEN - Het gaat slecht met de baardvleermuizen die overwinteren in de aardappelkelder op het terrein van Kamp Westerbork.
Een paar jaar geleden overwinterden daar nog meer dan duizend baardvleermuizen. Dit jaar zijn er niet meer dan 255 geteld.

'Zorgelijk'

Boswachter Pauline Arends vindt de situatie zorgelijk: "Tot 2012 ging het heel goed met de baardvleermuizen. Elk jaar telden we er meer. Op het hoogtepunt zaten er meer dan duizend in de aardappelkelder. Maar sinds 2012 gaat het hard naar beneden".

Is het iets met de kelder?

Pauline Arends verwacht niet dat het om een probleem met de kelder gaat. In de aardappelkelder overwinteren nog meer soorten vleermuizen, en die nemen niet in aantal af. Dat is speciaal iets voor de baardvleermuis.

Zomerverblijf

Baardvleermuizen overwinteren alleen in het gebied. De zomer brengen ze ergens anders door. Waar precies is niet bekend. Maar het zou kunnen zijn dat in dat zomergebied iets mis is, zodat er te weinig jongen groot worden. Dit moet nog onderzocht worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.