Wim Oechies nieuwe taolschulte van Meppel

MEPPEL - Meppel heeft een nieuwe taolschulte. Het is Wim Oechies, Meppeler en presentator van een radioprogramma in de streektaal op de lokale radio.
"De taolschulte is onze ambassadeur op gemeentelijk niveau", zegt Jan Germs van het Huus van de Taol uit Beilen. "Hij coördineert activiteiten om het Drents te promoten in zijn omgeving. Dat kan door bijvoorbeeld voor te lezen op basisscholen in de gemeente."

Niet alleen

"Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen", zegt de kersverse taolschulte Oechies. "We hebben woensdag een leuke bijeenkomst gehad met Jan Germs en een aantal 'maoten' die mij gaan helpen met het promoten van de streektaal."

Enthousiaste groep

Meppel zat al een tijdje zonder schulte, maar die leemte is nu gevuld. "Het heeft even wat moeite gekost, maar het was mooi om te zien dat we na een beetje zoekwerk weer een enthousiaste club mensen bij elkaar hebben", zegt Germs.

Eigen taal

Oechies zal voornamelijk als coördinator fungeren. "Maar we gaan actief aan de slag om bijvoorbeeld op scholen kinderen in aanraking te brengen met Drents. Daarnaast willen we ook de verzorgingstehuizen opzoeken. Ook voor die mensen is het belangrijk nog steeds hun eigen taal te kunnen horen en spreken", vindt Oechies.

Geen standaard

Volgens de streektaalman heeft Meppel wel degelijk een eigen dialect. Oechies: "Natuurlijk met invloeden vanuit Overijssel. Daar zitten we nou eenmaal dicht tegenaan. Maar dat zie je overal in het Drents; er is niet één standaard-streektaal. Iedereen praat zijn Drents, of dialect, Meppelers net zo goed."

Stads

"Het is alleen wel zo dat de neiging om Drents te praten in wat meer stedelijke gebieden als Assen, Hoogeveen en dus ook Meppel een stuk kleiner is", zegt Germs. "Alhoewel ik laatst bij een lezing voor een groep Vrouwen van Nu zei dat de streektaal bij hen in de stad niet echt leeft. Dat waren de dames absoluut niet met me eens."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.