Coalitie in Assen worstelt nog met Factory Outlet Center

ASSEN - De coalitiepartijen in Assen worstelen intern nog steeds met het Factory Outlet Center bij het TT Circuit. Dus een duidelijk ja of nee zal er vanavond in de gemeenteraad nog niet komen.
Dat hoeft ook nog niet, want de raad bespreekt het FOC vanavond 'opiniërend'. Op 11 februari moet er een besluit vallen.

Intern verdeeld
Duidelijk is in elk geval dat de collegepartijen PvdA, D66, ChristenUnie intern nog zeer verdeeld zijn. Bij de PvdA, de grootste fractie met zes zetels, zitten drie twijfelaars. En binnen de ChristenUnie en D66 is ook een aantal fractieleden nog niet overtuigd. Bij collegepartner Stadspartij PLOP is het raadslid Noes Solissa tegenstander van een FOC.

Binnenstad
De twijfelaars zijn vooral bang dat de Asser binnenstad straks erg te lijden heeft onder zo'n FOC buiten de stad. En daar is al sprake van veel leegstand. De toezegging van het college van B en W, dat er vooral ook in de binnenstad geïnvesteerd gaat worden, is voor velen van hen nog onvoldoende.

Zie ook: MKB Assen blij met investering in binnenstad: nu moeten we met z'n allen aan de slag

Door de bocht
De vier coalitiepartijen hebben 20 van de 33 zetels. Dus wethouder Maurice Hoogeveen (D66), die het project namens het college van B en W trekt, zal nog heel wat twijfelaars moeten overtuigen van het economisch voordeel dat B en W zien in de vestiging van een Factory Outlet bij Assen-Zuid. De verwachting is dat zijn eigen partijgenoten van D66 uiteindelijk wel door de bocht zullen gaan. Datzelfde zou gelden voor de PvdA.

Oppositie duidelijk
Bij de oppositiepartijen is het beeld duidelijker. SP, CDA, GroenLinks en OpAssen zijn in elk geval tegen een FOC. Ze vinden een nieuw winkelcomplex met zo'n zestig tot tachtig winkels in merk- en sportkleding buiten de stad 'gevaarlijk' voor de al kwetsbare binnenstad. Zij kiezen voor een city-outlet.

VVD positief kritisch
De VVD, die 3 zetels heeft, lijkt voorstander, maar is wel kritisch. De partij wil hardere garanties voor investeringen in de binnenstad. Ook stelt de VVD als voorwaarde dat er een een goede verbinding moet komen tussen de stad en het FOC op het TT-Circuit.

Negen insprekers
Voordat de fracties vanavond hun oordeel geven, komen eerst nog negen insprekers aan bod. Dat zijn onder meer de binnenstadvereniging MKB Assen, MKB Noord, warenhuis Vanderveen, vastgoedondernemers, de Asser vastgoedondernemer Henk Ziengs, en ook schoenenketen Scapino, sinds kort ook van Henk Ziengs. Die zijn allemaal tegenstander van het Factory Outlet Center, omdat dit de doodsteek zou zijn voor de binnenstad en ook de winkels in de regio.

Nog niet bouwen
Als de raad op 11 februari uiteindelijk toch instemt, kan er trouwens nog niet meteen gebouwd worden door de initiatiefnemer van FOC Assen. Het bestemmingsplan moet gewijzigd worden, waarover de raad ook weer moet beslissen. Daarna moet de provincie Drenthe nog de provinciale omgevingsvisie aanpassen, want die laat een Factory Outlet Center buiten de stad, in de weilanden, nu niet toe.

Raad van State
Ook heeft MKB Assen al laten weten een FOC bij Assen-Zuid sowieso tot aan de Raad van State aan te zullen vechten.