Raad Assen is voor FOC: exacte stemming blijft gissen

ASSEN - Een meerderheid in de raad van Assen is voor de bouw van een Factory Outlet Center bij het TT Circuit. Vraag is alleen hoe groot die meerderheid uiteindelijk wordt.
Coalitiepartijen D66, ChristenUnie en PvdA zijn intern verdeeld, en ook stadspartij PLOP zit nog niet op één lijn. Maar de fracties zien in het Factory Outlet Center kansen voor Assen en niet alleen bedreigingen.

Magneet

Zo verwachten ze dat een FOC ook als magneet werkt voor andere ontwikkelingen op het TT Circuit, zoals een TT Plaza en een ijsbaan. Toeristisch gezien heeft een Factory Outlet ook meerwaarde, denken ze. Maar de partijen eisen eerst meer duidelijkheid over een stevig investeringsplan voor de binnenstad, scherpe controle van het FOC-concept, en gezamenlijke citymarketing voor binnenstad en Outlet Center.

Kleinst mogelijke meerderheid?

Als de twijfelaars binnen de coalitiepartijen uiteindelijk niet overstag gaan, kan het zijn dat het outletcentrum er komt met de kleinst mogelijke meerderheid van 17 stemmen voor en 16 tegen.
Maar hoe de stemming exact uitpakt, wordt over twee weken pas duidelijk als de raad definitief beslist. In elk geval helpt het de coalitie wel dat de VVD voorstander is, al hameren de liberalen op een concreter actieplan voor de binnenstad. Ook willen ze een goede verbinding tussen het FOC op het TT Circuit en het stadscentrum, om bezoekers toch de stad in te lokken.

Goud geplaveide straten

Tegenstanders lieten zich vanavond in de raad ook nog eens nadrukkelijk horen, zoals MKB Assen, MKB-Noord, de Asser vastgoedondernemer Henk Ziengs en warenhuis Vanderveen. Zij zien het FOC op het TT Circuit als een levensgrote bedreiging voor de binnenstad.
De binnenstad levendig houden door te investeren en tegelijkertijd instemmen met een FOC buiten de stad, kan volgens hen niet. "Zelfs met goud geplaveide straten in de binnenstad, ga je daar je trui niet kopen, als dat FOC er komt", zei Hannelore Vanderveen.
Voor een bomvolle tribune kregen de insprekers volop applaus, net als de oppositiepartijen SP, CDA, GroenLinks en OpAssen. Zij kiezen voor investeren in de binnenstad, vanwege alle leegstand daar, en niet voor een FOC buiten de stad. Als er dan toch outletwinkels moeten komen, dan in de binnenstad, vinden de partijen.

'Angst regeert'

"Maar de angst regeert bij het college van Assen, angst dat een ander er straks mee vandoor gaat als wij het FOC laten schieten. Ik denk juist dat andere gemeenten straks over enkele jaren denken, 'blij dat het outletcentrum daar in Assen staat en niet bij ons'", zei Hans Marskamp van GroenLinks. "Focus op het stadscentrum en vergeet het FOC."

'Doekje voor bloeden'

SP-raadslid Alie Dekker ziet het investeringsplan voor de binnenstad, dat het college nu aankondigt met een FOC in zicht, als 'een doekje voor het bloeden'. "Het lijkt wel of de nadelen wat verzacht moeten worden. En dat is raar. Die koppeling moet eraf. De binnenstad verdient al onze inzet, los van het FOC. "

'Doodstil in Assen'

Maar applaus vanaf de tribune voor het kritische tegengeluid van de oppositie, werd uiteindelijk afgehamerd, omdat dit niet is toegestaan in de gemeenteraad. "Het wordt straks doodstil in Assen", schamperde vastgoedondernemer Henk Ziengs.

Initiatiefnemer tevreden

Initiatiefnemer Raymond Coronel van het FOC Assen ging na afloop tevreden naar huis, ook al bleef de coalitie mistig: hij rekent op een meerderheid over twee weken. "Ik moet het nog even zien, maar ik vertrouw erop."

Doodsteek

De Asser ondernemer Jacques Hartog en retailspecialist bij de Hanzehogeschool reageerde cynisch en verbitterd. "Dit zijn allemaal rookgordijnen die ze vanavond optrekken, maar uiteindelijk zullen ze straks ja zeggen. Dit is de doodsteek voor Assen. En dat mede dankzij de partij van de Assenaren", waarmee Hartog uithaalde naar stadspartij PLOP.
Op 11 februari beslist de raad van Assen definitief over het FOC op het TT Circuit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl