Nog geen chip- en paspoortcontrole op Zuidlaardermarkt

De paardenmarkt in Zuidlaren (Rechten: Archief RTV Drenthe)
De paardenmarkt in Zuidlaren (Rechten: Archief RTV Drenthe)
ZUIDLAREN - Bij de Zuidlaardermarkt van dit jaar worden de chip en het paspoort van ieder paard nog niet gecontroleerd. De gemeenteraad van Tynaarlo had om deze maatregel gevraagd. Ook wil de raad dat er geregistreerd wordt welk dier bij welke handelaar hoort.
Volgens het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo is het nog niet verstandig om dit nu in te voeren.

Wetgeving in de maak

Het bijhouden van handelsgeschiedenis en eigenaarsgegevens op een chip is nu nog niet verplicht. Volgens het college zijn de gegevens daardoor incompleet. Burgemeester Marcel Thijsen: "Nu zelf een koppeling maken kost ruim 35.000 euro. Dat geld kunnen we beter besparen, omdat wetgeving hiervoor in de maak is."

Legitimeren

Dit jaar wordt wel een andere wijziging doorgevoerd. Handelaren op de paardenmarkt moeten zich nu minimaal 24 uur voor de markt inschrijven. Verder moeten ze zich bij aankomst legitimeren.

Eerder maatregelen

Uit de evaluatie van de Zuidlaardermarkt van afgelopen jaar blijkt dat het college van Tynaarlo tevreden is over de genomen maatregelen die het dierenwelzijn en de veiligheid van mens en dier moeten verbeteren. Het gaat daarbij om dubbele aanbindtouwen voor kleine paarden en pony's, meer dierenartsen en stewards, meer water en hooi, een extra monsterbaan en betere verlichting op het terrein.
De aanvoer van dieren was lager dan voorgaande jaren, maar de verkoopprijzen waren beter.

Bedreiging


De gemeente betreurt intimidatie van vrijwilligers van dierenbeschermingsorganisaties, zo blijkt uit de evaluatie. Eyes on Animals deed aangifte van bedreiging door een handelaar op de markt. Na bestudering van de aangifte werd deze geseponeerd door justitie.
Eerder deze week maakte staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken bekend dat hij het zogeheten paardenmarktenprotocol wil herzien en aanscherpen. Dit was naar aanleiding van een brandbrief van Eyes on Animals over de Zuidlaardermarkt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.