Facebook-pagina tegen schelden en haatzaaien in de lift na landelijke aandacht

EMMEN - Marlous Blank uit Emmen is helemaal klaar met het schelden en haatzaaien op websites met artikelen over de vluchtelingenproblematiek. Daarom is ze mede-beheerder geworden van de Facebook-pagina 'Voor een Nederland zonder haat en leugens'.
Sinds Marlous vorige week landelijke bekendheid kreeg is het aantal leden van de pagina bijna verdubbeld tot zo'n 3500. De landelijke aandacht heeft ook zo zijn keerzijde. Marlous krijgt er op verschillende sites flink van langs: 'Daar wil mijn hond daar niet eens tegenaan pissen' of 'lui varken' valt daar onder meer te lezen.

'Ook jij mag de gaskamer in'

Toch zijn die reacties nog mild in vergelijking met de bedreigingen die ze kreeg nadat ze haar medeleven had betuigd bij een artikel over de dood van de 3-jarige vluchteling Aylan. 'Ik hoop dat je verkracht wordt' en 'Ook jij mag de gaskamer in' kreeg ze via privéberichten te horen.

Geen aangifte

Mede-beheerder Mickie van der Klooster werd ook bedreigd via internet maar heeft, net als Marlous, besloten geen aangifte te doen: "Dat is alleen maar olie op het vuur, het wordt alleen maar erger."

Respectvolle discussie

De beheerders begrijpen wel dat mensen zich zorgen maken over de instroom van vluchtelingen in Nederland. Volgens hen is de pagina niet pro-vluchtelingen, maar willen de dames wel een ander geluid laten horen.
"We zijn tegen haat, tegen racisme, tegen discriminatie en we proberen foute mediaberichten te ontmaskeren", zegt Van der Klooster. Volgens Blank wordt er op de site heftig gediscussieerd. "Maar wel met respect."

Meer leden

De dames hopen op meer leden voor de Facebook-pagina. Het moet volgens hen ook een stem vormen voor mensen die wel vluchtelingen willen opvangen. "Maar die hoor je niet, omdat mensen die tegen zijn veel harder schreeuwen" zegt Blank. "Ik hoop dat de groep die nu stil is, de overhand gaat nemen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl