Documentaire over Drentse herder maakt einde aan romantische beeld

DOLDERSUM - Maandenlang werd hij gevolgd door een camera, herder Catrinus Homan van de Doldersummer kudde.
De schapen van Homan en zijn vrouw Erika grazen op het het Doldersummer- en Wapserveld. Documentairemaker Henk Dokter volgde Homan van maart tot september vorig jaar. "Henk is een hele onopvallende man. Je merkte bijna niet dat hij er was", vertelt Homan in het Radio Drenthe-programma Cassata.
Ontmoeting
Dokter woont in Wijk bij Duurstede, maar zat vorig jaar in een blokhut in Boijl. Daar zag hij Homan en zijn schapen. "Dokter wilde al een nieuwe documentaire maken en na een paar gesprekken was het geregeld", vertelt de herder.
Romantisch beeld
De documentaire moet een einde maken aan het romantische beeld dat van herders bestaat. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen een beter beeld krijgen van het vak dat we uitoefenen. Want het is een vak, niet zomaar een hobby", aldus Homan. "Een schaapherder moet bijvoorbeeld ook van alles weten van de planten in het gebied. De behoeften van de kudde. Ze hebben voldoende energie en mineralen nodig. Je moet inenten tegen ziekten, en ook moet je veel administratie doen, voor alle schapen."
In een schaap
"Mensen krijgen zo een goed beeld. Ze zien in de documentaire wat er allemaal bij komt kijken. Dan zien mensen ook dat je soms tot je elleboog in een schaap zit om er een lam uit te peuteren", aldus Homan. "Als je aan het scheren bent, is dat soms best zwaar. En het gaat altijd door, zeven dagen per week. Dat is ook de stress die je hebt, het houdt nooit op."
In première
Homan is trots op het eindresultaat. Hij ziet nog wel iets in een tweede documentaire, waarin de kudde ook in de winter gefilmd wordt. De documentaire met de titel De Stress van de Herder gaat donderdag in première in De Nieuwe Kolk in Assen. De voorstelling is al uitverkocht. De documentaire komt waarschijnlijk in het voorjaar op NPO2.
Bekijk de trailer van de de documentaire De stress van de Herder

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.