Factory Outlet bij Assen kan heel goed stranden bij provinciale politiek

ASSEN - Het kan zomaar zijn dat een Factory Outlet Center bij Assen strandt bij de provinciale politiek. Een raadsmeerderheid van Assen mag dan straks voor een Factory Outlet Center bij het TT Circuit zijn, bij de provinciale politiek ligt het FOC knap lastig.
VVD en SP voorspellen een moeilijke discussie in Provinciale Staten, waarbij het algemeen belang van Drenthe voorop staat en niet alleen het economisch belang van Assen. "Daarom is de afweging, die wij straks als provinciale politiek moeten maken toch een andere", zo zeiden de Statenleden Jan Smits (VVD) en Ko Vester (SP) vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Omgevingsvisie aanpassen

Zodra politiek Assen instemt met het FOC is de provincie aan zet. De provinciale Omgevingsvisie laat namelijk geen winkelcentra in het buitengebied toe, zoals bij het TT Circuit. Provinciale Staten zullen deze visie moeten aanpassen om het FOC mogelijk te maken.
Zie ook: Raad Assen is voor FOC: exacte stemming blijft nog gissen

FOC in de stad
De VVD in de Staten zegt in eerste instantie nee tegen het grootschalige complex met modewinkels in merkkleding buiten de stad. VVD-er Jan Smits wil eerst serieus laten kijken of een City Outlet in de binnenstad toch niet mogelijk is.
Smits: "Er zijn allerlei deskundigen en ook betrokkenen, zoals vastgoedondernemer Henk Ziengs, die zelf panden in Assen heeft, die wel degelijk mogelijkheden zien om een Outlet Center in de binnenstad te vestigen. Laten we daar dan eerst eens op inzetten. Lukt het niet om alle partijen op één lijn te krijgen, waarbij vooral de vastgoedondernemers samen tot voldoende vierkante meters moeten komen, dan is het klaar. Dan heb ik pas een argument om zo'n Factory Outlet buiten de stad te plaatsen, op het TT-Circuit."
'Niet per se aan snelweg'
Smits vindt het onzin om de directe bereikbaarheid als belangrijke voorwaarde te noemen voor het laten slagen van een FOC. "Bij Bataviastad bij Lelystad moet je ook eerst nog over heel wat provinciale wegen als je van de snelweg afkomt. Dat ligt ook niet pal aan de snelweg en toch is het een succes."

Stapels rapporten
De discussie over het FOC en daarbij alle rapporten die het afgelopen jaar over en weer verschijnen, doen SP-Statenlid Ko Vester herinneren aan de discussie over de baanverlenging op vliegveld Eelde. "Daar vlogen de haalbaarheidsrapporten over en weer, over of het nu wel of niet uitkon, die baanverlenging. En na dertig jaar kwam er dan toch groen licht. Want het was toch zeker wel de moeite van het vechten waard, in het belang van het vliegveld."

Deur open?

Ko Vester moet nu toch constateren dat het heel slecht met Groningen Airport Eelde gaat. "En Assen mag er dan de meerwaarde van inzien, zeker als trekker voor het TT-gebied, wij hebben te maken met belangen van heel Drenthe. Dat zijn ook plaatsen die het FOC vrezen. En ik ben ook bang dat als we de deur openzetten voor dit winkelcomplex in de weilanden, dat dan het hek van de dam is. Wat kun je straks dan nog weigeren?"

Sleutel bij CDA

Volgens VVD-Statenlid Smits kan de sleutel straks heel goed in handen komen te liggen bij het Drentse CDA. Die partij zit samen met VVD, PvdA en ChristenUnie in het college. De lokale CDA-fractie in Assen zit in de oppositie en wil alleen outletwinkels in de stad. Bij de provinciale verkiezingen heeft toenmalig lijsttrekker en nu gedeputeerde Henk Jumelet destijds geroepen tegen een Factory Outlet te zijn.

Hoop

Voorzitter Gerard Kremer van MKB Noord, die tegen een FOC is, vreest dat Assen op 11 februari instemt. "Maar dan heb ik mijn hoop nog altijd gevestigd op de provinciale politiek", zo zei hij in Cassata.
"En dan doel ik op de provincie Drenthe, Groningen en Friesland. Ik vertrouw erop dat de drie noordelijke provincies uiteindelijk gezamenlijk toch 'nee' zeggen tegen een Factory Outlet Center", zegt Kremer. Hij vindt dat de provincies zich vooral moeten inzetten voor het revitaliseren van de binnensteden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl