Windmolenplannen voor gemeente Emmen gepresenteerd aan omwonenden

EMMEN - Langzaam maar zeker wordt duidelijk welke gebieden in de gemeente Emmen een serieuze kans maken op windmolens. Het bedrijf Raedthuys heeft samen met collega Yard Energy een plan ingediend voor de plaatsing van 32 windturbines.
Met die 32 windmolens kan 95,5 megawatt aan windenergie worden opgewekt. En dat is meteen de opgave wat de gemeente Emmen van de provincie moet realiseren. De gemeente heeft eerder al zeven mogelijke locaties aangewezen.
Waar willen de bedrijven windmolens plaatsen?
Raedthuys en Yard hebben plannen voor windmolens op drie locaties:
- Vijf windmolens aan de N34 ter hoogte van het tankstation.
- Zeven windmolens langs de Zwartenbergerweg. Dat is in Barger-Compascuum aan de grens met Duitsland.
- Twintig windmolens bij de Pottendijk, het gebied tussen Emmer-Compascuum en Nieuw-Weerdinge.
Pottendijk
Over de locatie Pottendijk is ophef. Onder andere de directeur van Heli Holland roert zich. Volgens hem mogen in het gebied geen molens geplaatst worden omdat daar de aanvliegroute voor zijn helikopterbedrijf ligt.
Maar dat is volgens Arthur Vermeulen, directeur windenergie bij Raedthuys, geen groot probleem. "Ik weet van de bezwaren en heb geen idee hoe dat afloopt, maar het maakt voor ons niet uit. We kunnen altijd een paar molens verplaatsen en dan kan het alsnog. Het is een groot gebied met een hoop mogelijkheden."

Omwonenden

De komende tijd worden omwonenden bijgepraat over de plannen die er liggen. De eerste bijeenkomsten zijn vanavond. Naast Raedthuys en Yard zijn er nog een aantal initiatiefnemers met plannen.

Compensatie

Het is nog onduidelijk wat de inwoners van de gebieden krijgen als er windmolens worden geplaatst. "Wij houden ons aan de gedragscode die is opgesteld. Dat betekent dat er geld beschikbaar komt voor het gebied. Ook zouden mensen kunnen participeren in het project", zegt Vermeulen.
Het is volgens hem nog onduidelijk hoe compensatie er precies uit gaat zien. "Dat kun je pas concreet maken als duidelijk wordt waar de windmolens worden geplaatst."

Gemeenteraad

Overigens heeft de gemeenteraad van Emmen het laatste woord over de definitieve locaties van de windmolens.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.