Toren van Abel is in ombouw: van kantoorkolos tot energiezuinige woontoren

ASSEN - De hoogste kantoortoren van Assen, de Abel Tasmanflat, ondergaat een ingrijpende metamorfose. Negen leegstaande etages van de kantoorkolos worden ingevuld met in totaal negentig energiezuinige woonappartementen voor startende huurders.
De blikvanger aan het Veemarktterrein is in bezit van vastgoedeigenaar David Maas. Hij kon snel zaken doen met de gemeente om het kantoorgebouw om te turnen in een woontoren. "Binnen acht maanden had ik een bouwvergunning. En dat is snel. Daarvoor alle hulde."

'Wat een uitzicht!'
Maas ziet vooral vanwege de ligging van het pand een gouden toekomst voor woonappartementen voor beginnende huurders. "Het ligt pal tegen het stadscentrum aan, vlakbij alle voorzieningen en dichtbij het station. Dus goed bereikbaar en daar is behoefte aan." En dan is er nog één groot pluspunt volgens Maas: "Kijk eens naar dat uitzicht over de stad. Is dat niet geweldig? Wie wil daar nu niet wonen."

De huurprijs?
De meeste kantooretages van de Abel Tasmanflat staan al jaren leeg. De begane grond van de 'toren van Abel' behoudt zijn kantoorfunctie, net als de hoogste elfde etage, waar een callcenter zit. De negen tussenliggende verdiepingen krijgen elk tien woonappartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens. De huurprijs daarvan ligt tussen de 450 en 550 euro.

Ook uit Groningen
Maas richt zich niet alleen op startende huurders in de regio Assen, waarvoor een lange wachtlijst bestaat bij de woningcorporaties, maar ook op beginnende woningzoekenden in Groningen. "Daar zit de markt voor deze groep startende huurders ook behoorlijk verstopt. En met het NS-station om de hoek en een kwartiertje sporen naar Groningen, verwacht ik toch ook zeker dat studenten en jonge werkers uit Groningen interesse voor deze woontoren zullen hebben."

Nu al animo
Verhuurmakelaar Vestal Woonservices regelt de verhuur voor vastgoedeigenaar Maas. En die constateert nu al veel animo voor de appartementen. "Er is grote behoefte aan deze vorm van woonruimte. En er is voor deze flat zeker al animo, dus die negentig appartementen wegzetten in de huurdersmarkt, dat gaat ons zeker lukken," zegt Priscila Hazelhof van Vestal.

In december klaar
In december verwacht eigenaar David Maas de hele woontoren omgeturnd te hebben. "Maar als de eerste verdiepingen klaar zijn, zullen die al eerder door de huurders betrokken gaan worden."
Deel dit artikel: