Niet-drinker al dertig jaar achter de tap van kroeg in Meppel

MEPPEL - De geschiedenis laat zich aflezen aan de attributen aan de muur. Dertig jaar aan herinneringen maken die geschiedenis van Herberg 't Plein in Meppel.
"Dertig jaar geleden konden we hier beginnen en ik moet zeggen: het is voorbij gevlogen", zegt uitbater Jaap de Boer. Het was niet zijn eerste kroeg. Veertien maanden had hij een ander café, maar toen deed de kans zich voor om 't Plein te openen.
Bossen bloemen
De hele dag komen felicitaties, bossen bloemen en stamgasten binnen. "Da's mooi. Mensen die hier al vanaf het begin komen en nog steeds hier aan de bar zitten", zegt De Boer. Een deel van die stamgasten helpt op een of andere manier ook mee. "We verzamelen al jaren kleingeld in een glazen fles", vertelt stamgast Henk. "Eén keer in de zoveel tijd komen we het hier inwisselen. Heeft Jaap weer kleingeld en hoeft hij niet naar de bank."
Liters cola
De kroegbaas die nog nooit een druppel alcohol gedronken heeft, tapt een speciaalbiertje voor een andere stamgast. Achter de tap en zelf nooit drinken. "Nou, nooit drinken?! Geen alcohol inderdaad. Maar cola? Liters!', lacht De Boer.
Nuchter blijven
"Eigenlijk is het heel simpel. Ik kreeg mijn rijbewijs als ik tot m'n achttiende niet zou drinken en roken. Dat lukte me vrij makkelijk", vertelt de jubilaris. "Daarna was het eigenlijk alleen maar makkelijk. In de horeca gebeuren 's nachts de wat minder normale dingen. Altijd goed als je dan je hoofd erbij houdt en nuchter bent."
Bert Konterman
Mijmerend loopt De Boer langs de herinneringen aan de muur. Een voetbalshirt van Bert Konterman bijvoorbeeld. "Die had ik mooi tuk. Ik deed alsof ik hem niet kende. En toen hij vertelde dat hij van Willem II naar Feyenoord ging, keek ik hem nog eens niet-begrijpend aan. Feyenoord?" De fanatieke Ajax-fan kan er jaren later nog steeds om lachen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.