Eis: anderhalf jaar cel voor man die seks wilde met scholieren

De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - "Hij heeft op ze gejaagd en ze als een prooi benaderd." Dat zei de officier van justitie dinsdag over een 24-jarige man die wordt verdacht van poging tot verkrachting van twee scholieren die fietsten tussen Emmen en Sleen.
Aan twee anderen vroeg hij of ze seks met hem wilden, terwijl hij naast hen kwam rijden met zijn auto of de weg blokkeerde. Ook liet hij aan één slachtoffer zijn geslachtsdeel zien. De aanklaagster eiste anderhalf jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk tegen de man uit Gasselternijveen. Hij ontkende in de rechtszaal alles.
Zeven personen
Tussen 12 september en 8 oktober 2014 meldden zes meisjes en een volwassen vrouw bij de politie dat ze tijdens het fietsen in Emmen, Erm of Sleen waren aangesproken door een man. Aan alle slachtoffers vroeg hij of ze seks met hem wilden. Een van hen maakte een foto, waarop twee anderen hem later herkenden.
Ook gaven een paar slachtoffers zijn kenteken aan de politie door. Eén slachtoffer zag een naamplaat op de hoedenplank van zijn auto liggen: het bleek de voornaam van de verdachte.

Vier aangiften

Vier meisjes deden uiteindelijk aangifte. Een 16-jarige scholiere zag hem in september met zijn broek naar beneden in een maïsland staan, terwijl hij haar riep. Zij fietste hard weg. Twee andere slachtoffers greep hij begin oktober bij de arm, nadat hij ze met de auto had achtervolgd. Hij ging ervandoor toen ze begonnen te gillen en van zich af sloegen. In januari vorig jaar hield de politie hem aan.
Alle vier de slachtoffers verklaarden dat ze doodsbang waren geweest. Een van hen heeft nog steeds psychische hulp. De officier van justitie ziet de laatste twee gevallen als pogingen tot verkrachting.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en dat hij behandeld zou moeten worden in een psychiatrische kliniek. Hij heeft een laag IQ en is als kind misbruikt.
De officier eiste geen behandeling, omdat de verdachte die weigert. De man woont begeleid in Gasselternijveen en vindt dat hij daar genoeg hulp krijgt.
Op 16 februari doet de rechtbank uitspraak.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.