Veenkoloniën in afwachting van oordeel rechter over windmolens

EXLOO - De spanning stijgt in de gemeentehuizen in Exloo en Gieten en bij bewoners van de Veenkoloniën. In de loop van de ochtend doet de rechter uitspraak in een kort geding over de zeggenschap over de plaatsing van windmolens.
De zaak is aangespannen door de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Die vinden dat het Rijk ten onrechte een regeling gebruikt om te beslissen over de plaatsing van zo'n vijftig windmolens. Het gaat daarbij om de rijkscoördinatieregeling.

'Plannen op een hoop'
Advocaat Jan Veltman stelt namens de gemeenten dat deze regeling, die bedoeld is om grote projecten sneller gerealiseerd te krijgen, niet van toepassing kan zijn. Volgens de advocaat zijn een aantal plannen voor windmolens op een hoop gegooid, zodat het een groot plan lijkt, dat onder de rijkscoördinatieregeling kan vallen.

Eerder hierover: Advocaat Jan Veldman: Rijk gaat niet over windmolens Veenkoloniën

Vastgestelde opgave
Als de rechter oordeelt dat de rijkscoördinatieregeling van tafel moet in de Veenkoloniën dan komt de regie bij de provincie. Dat zal niet betekenen dat er dan geen enkele windmolen in het gebied komt, want Drenthe staat wel voor een al vastgestelde opgave aan windmolens, maar het betekent wel dat er nog wat geschoven kan worden. 

Drouwenermond
Dat zou vooral nog tot bijstelling van de plannen rond Drouwenermond kunnen leiden. Daar zijn aan beide kanten van het dorp windmolens ingetekend en veel partijen hebben daar grote moeite mee.

De uitspraak van de rechter in Den Haag wordt rond 10.00 uur verwacht. Vanaf 11.30 uur geven de wethouders van Borger-Odoorn en Aa en Hunze een persconferentie, waarin ze zullen reageren op de uitspraak.