Apple-museum morgen heropend: 'We laten de ontwikkeling van de computer zien'

ORVELTE - Het Apple-museum in Orvelte is vanaf morgen weer geopend voor bezoekers. Het museum werd de afgelopen tijd verbouwd.
Klaas en Marie Rietsema zijn helemaal weg van het Amerikaanse elektronicabedrijf. Zo'n vier jaar geleden begonnen zij het Apple-museum. De laatste drie jaar staat hun collectie in het museumdorp Orvelte. "We hadden deze verzameling en zochten een plek", zegt Klaas Rietsema. "Er was een schuur beschikbaar. Een jaar later kwam dit prachtige gebouw vrij."
Computers
Het museum heeft veel Apple-apparatuur. "We geven een rondleiding en laten mensen de ontwikkeling van de computer zien", vertelt Rietsema. "Dames zaten vroegen achter een machine en maakten kaarten met gaatjes erin, omdat de computer nog geen toetsenbord had."

Apple II

Volgens Rietsema was Apple meer dan alleen Steve Jobs. Mede-oprichter Steve Wozniak was net zo belangrijk. "Hij was de eerste die de computer ontwierp die thuis gebruikt kon worden. De Apple II werd onmiddellijk een groot succes."
De Apple II leek eind jaren 70 nog een beetje op een typemachine. "Dat was mede het succes. De computer zag er redelijk normaal uit voor mensen die een typemachine gewend waren."

Lisa

Een andere oude computer in het museum is de Apple Lisa. "Dat was de eerste computer die met een muis werd bediend", legt Rietsema uit. "Je hoefde geen 'commando's' te leren. Je kon gewoon klikken, zoals we dat nu heel normaal vinden. De kast erbovenop is een harde schijf van vijf megabyte."
Pronkstuk?
Rietsema kan niet één pronkstuk in de collectie aanwijzen. "Wat zo mooi is, is onze volledigheid", zegt hij. "We hebben ze allemaal, van begin tot eind. De computers werken ook allemaal."
Orvelte is een van de drie plaatsen op de wereld waar zo'n museum staat. De andere plaatsen zijn het Russische Moskou en het Italiaanse Savona.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.