Gemeenteraad neigt naar vier extra koopzondagen voor centrum Hoogeveen

HOOGEVEEN - De gemeenteraad van Hoogeveen worstelt met de verruiming van de winkelopeningstijden. Met name de coalitiepartijen CDA en Gemeentebelangen overwegen vanavond een compromis te steunen door het centrum acht koopzondagen per jaar toe te kennen.
Tot nu toe hebben de centrumwinkeliers vier koopzondagen. Daarnaast heeft de meubelboulevard aan de Griendtsveenweg er ook vier: Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren.

Witte Vlek
Hoogeveen is de enige gemeente in Drenthe waar op zondag geen enkele winkel open mag. Twee weken geleden lieten verschillende winkeliers in de raad weten daardoor veel klanten te verliezen aan omliggende plaatsen als Zuidwolde, Meppel en Beilen.

Teleurgesteld in discussie
In een nieuwe brief aan de raad uit Roeland Hup, directeur van de Hema, zijn teleurstelling over het verloop van de discussie in de gemeenteraad tot nu toe. "Coalitieafspraken of godsdienstige bezwaren, vrije dag of rustdag. Het onderwerp veegt u gewoon van tafel. Voor mij een politiek onbegrip, dat u aan de zorg van de ondernemer totaal voorbij gaat."

Vier mogelijkheden
VVD-raadslid Hennie Jager plaatste de openingstijden op de agenda. Ze heeft een voorstel met vier mogelijkheden.
1 - Vrijgeven winkeltijden voor alle winkels.
2 - Vrijgeven winkeltijden voor supermarkten, bouwmarkten en tuincentra.
3 - Vrijgeven winkeltijden voor supermarkten.
4 - Loskoppeling koopzondagen Griendtsveenweg en Hoofdstraat, zodat beide gebieden acht koopzondagen hebben.

Voor die vierde mogelijkheid lijkt binnen de fracties van CDA en Gemeentebelangen nu wel steun te bestaan. Dat ondanks de afspraak in het coalitieakkoord met de ChristenUnie dat er geen verruiming van de winkelsluitingstijden komt.

Hoofdelijke stemming
Jager gaat vanavond in de gemeenteraad in elk geval om hoofdelijke stemming vragen. "Ik verwacht veel stemverklaringen van de raadsleden van de coalitiepartijen. Twee weken geleden leek het misschien een verloren zaak, maar ik ben nog vol goede hoop dat het gaat lukken."
Deel dit artikel: