Drenthe blijft strijden voor minder windmolens bij Drouwenermond

ASSEN - De provincie blijft er bij minister Henk Kamp op hameren om de geplande dubbele lijn windmolens bij Drouwenermond van tafel te krijgen. Dat bleek tijdens de vergadering van Provinciale Staten.
De partijen in de Staten spraken vandaag opnieuw over de plannen voor windmolens in de Veenkoloniën. Er kwamen drie moties in stemming. Alleen de motie van PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Sterk Lokaal kreeg steun. Daarin staat dat de provincie een zienswijze kan indienen als volgende maand bij het inpassingsplan van het Rijk blijkt dat er niet aan de Drentse wensen tegemoet wordt gekomen.

Wensen
In een brief van oktober vorig jaar aan het kabinet vraagt Drenthe om een inspanning op de volgende punten:
- Geen dubbele lijnopstelling realiseren bij Drouwenermond
- Zoveel mogelijk vrijhouden van LOFAR-gebied in de buitenste zone
- Grotere afstand tussen turbines en woonhuizen bij Nieuwediep-Musselkanaal
- Gebiedsfonds en participatiemogelijkheden verder vormgeven

Buikpijn
"De winst is dat het gebied ook ziet dat het ons heel veel zorgen baart wat er gebeurt. We hebben er allemaal buikpijn van", zegt PvdA-Statenlid Hendrikus Loof. Nu duidelijk is dat het Rijk de regie houdt over windmolens in de Veenkoloniën kan de provincie niet veel doen.

Lees ook: Rijk houdt regie over windmolens in de Veenkoloniën

Harder verdedigen
Er kwamen ook nog moties van de PVV en D66 in stemming over windmolens, maar die kregen geen meerderheid. Marianne van der Tol van D66 vindt intussen dat verantwoordelijk gedeputeerde Tjisse Stelpstra de Drentse belangen wel wat harder zou mogen verdedigen in Den Haag.

Gedeputeerde Stelpstra verwerpt de kritiek. Hij vindt ook dat de inwoners recht hebben op "het eerlijke verhaal". Alleen de Tweede Kamer kan het beleid nog bijstellen, zo zei hij.
Deel dit artikel: