Pottendijk moet rekening houden met hogere windmolens

EMMEN - Ruim honderd inwoners uit De Monden, het gebied waar onder meer Emmer-Compascuum en Nieuw-Weerdinge onder vallen, kregen gisteravond onaangenaam nieuws. De windmolens die voor hun gebied gepland staan, kunnen wel eens flink hoger worden.
De gemeente Emmen wil windmolens van maximaal honderd meter hoog. Inclusief de wieken zou het hele bouwwerk dan op zo'n honderdvijftig meter uitkomen. Maar die windmolens zijn niet rendabel, zeggen Raedthuys en Yard Energy, die samen een windmolenpark willen bouwen bij Pottendijk.

Tweehonderd meter hoog

"Wij gaan voor windmolens tussen de honderd en honderdveertig meter hoog. Tel daar de wieken bij op dan zit je op een maximale hoogte van tweehonderd meter", zegt Arthur Vermeulen van Raedthuys. "Ik snap dat dat voor omwonenden even schrikken is, maar die hogere molens zorgen niet voor meer lawaai."

Lees ook:


Volgens Vermeulen leveren kleine windturbines minder rendement op. "En ik moet toch de salarissen van mijn personeel betalen. Dat krijg je als bedrijven wordt gevraagd om windmolens neer te zetten", aldus Vermeulen.
Volgens hem zal geen enkele windmolenbouwer kleinere turbines willen neer zetten.

Compensatie


Omwonenden van de windturbines reageerden boos op de mededeling. "We zijn voor het lapje gehouden", aldus een van hen. Een ander vindt dat de compensatie voor de overlast dan omhoog moet.
Over compensatie voor de overlast willen de bedrijven in gesprek met de omwonenden. Ook zouden zij kunnen meedoen in het windmolenplan en zo geld verdienen.

Met elkaar in gesprek

Ondanks boze geluiden en hoongelach tijdens de bijeenkomst noemden de meeste bezoekers de avond wel constructief. "Die windmolens komen er toch wel, laten we dan in ieder geval met z'n allen proberen om er zo goed mogelijk uit te komen", betoogde een van de omwonenden aan het einde van de avond. Die opmerking kon vanuit de zaal in ieder geval op applaus rekenen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.