Dierenarts gelooft niet in paardenbeul: Paarden verwonden elkaar

Het gebeurt in de wei vaker, dan wanneer ze 's winters op stal staan (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het gebeurt in de wei vaker, dan wanneer ze 's winters op stal staan (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Paarden die ruzie hebben of die de rangorde willen bepalen, slaan naar elkaar. Als ze dan de vulva raken, wil je niet weten hoe die eruit ziet. Dat zegt dierenarts Gert Teunissen uit Baarn.
Volgens Teunissen en zijn collega Jan Greve uit Haaksbergen bestaat de paardenbeul niet. "Er zijn idioten die tot van alles in staat zijn, maar in deze aantallen is onzin. Dat is echt onzin", zegt Teunissen.

'Verschrikkelijk gezicht'

Paarden kunnen elkaar volgens Teunissen behoorlijk toetakelen. "Ze slaan achteruitlopend naar elkaar. Vaak raken ze dan spieren, maar als ze zo nu en dan de schaamstreek raken, dan ziet dat er verschrikkelijk uit."

Vaker in de wei

De verwondingen komen vooral voor op plaatsen waar paarden veel bij elkaar staan. "Het gebeurt in de wei natuurlijk veel vaker, dan wanneer ze 's winters op stal staan", zegt Teunissen. "De meeste paarden staan in boxen en hebben weinig contact met elkaar, maar als ze bij elkaar in een hok staan of zomers op het land, dan gebeurt dit."
Landelijk meldpunt
Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren heeft een landelijk meldpunt opgericht voor paardenmishandeling. Volgens Teunissen gaat dat niet helpen. "Nee, ik geloof daar helemaal niks van."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.