Meer Drentse gemeenten bieden gezinsondersteuning

Ondersteuning voor gezinnen met problemen (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Ondersteuning voor gezinnen met problemen (Rechten: Archief RTV Drenthe)
RODEN - Gezinnen in een sociaal isolement, problemen door een scheiding of periodes van stress binnen een familie? Vier gemeenten in Drenthe trekken geld uit om problemen binnen gezinnen aan te pakken.
De gemeenten Assen, Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze gaan aan de slag met het project Home-Start. Dit landelijke project loopt al in Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn.

Verdere problemen voorkomen

"Home-Start leidt vrijwilligers op die ondersteuning in gezinnen kunnen bieden. Het gaat om hulp aan gezinnen in perioden van stress en spanning. De vrijwilliger loopt een dagdeel per week mee in het gezin om te voorkomen dat de familie verder in de problemen raakt en andere hulpverlening nodig heeft", zegt Marianne de Vroomen, coördinator van Home-Start in Emmen.
Het belangrijkste is volgens De Vroomen een luisterend oor. "De mensen zijn vaak heel blij dat een andere ouder begrijpt dat dingen niet altijd even makkelijk zijn. Soms moeten we structuur bieden, bijvoorbeeld door te zorgen dat ouders meer met kinderen ondernemen."

Opstartfase

De Vroomen rekent er op dat er op den duur dertig gezinnen in Assen en dertig gezinnen in de drie andere nieuwe gemeenten geholpen kunnen worden. Op dit moment is het project in de vier gemeenten nog in een opstartfase. De Vroomen is nog bezig met het werven van vrijwilligers.

Twee jaar

De gemeenten Assen, Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze ondersteunen het project voor twee jaren. Daarna wordt bekeken of Home-Start iets heeft opgeleverd en een vervolg verdient. Marianne de Vroomen: "Natuurlijk gaan ze er dan mee verder, daar ben ik van overtuigd."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.