Assen gaat opnieuw bezwaar maken tegen 130 km/u op A28

ASSEN - Wethouder Harmke Vlieg is teleurgesteld dat het door de gemeente Assen ingediende bezwaar tegen het 130 km/u rijden langs de stad is afgewezen.
Van Rijkswaterstaat kreeg de wethouder te horen dat er een brief onderweg is met de redenen waarom. "130 rijden langs Assen vind ik helemaal niks en sinds vandaag mag het opeens, heb ik gehoord."

Cynisch

Vlieg reageert nogal cynisch, omdat ze officieel nog geen antwoorden van Rijkswaterstaat heeft gekregen. "Wanneer de antwoorden binnen zijn, gaan we die bestuderen. Daarna gaan we opnieuw bezwaar aantekenen."
De Gemeente Assen kreeg vandaag steun uit onverwachte hoek. Onderzoeksinstituten TNO en RIVM hebben namelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van het rijden van 130 km/u in plaats van 120 km/u. Daaruit blijkt dat er een kans bestaat dat de uitstoot van stikstof dioxide boven de Europese norm komt en niet eronder, zoals eerder werd aangenomen.

Astma

Ingenieursbureau Tauw uit Assen concludeerde eerder in opdracht van Rijkswaterstaat dat de toename van stikstof dioxide in de lucht door de snelheidsverhoging juist meeviel. Teveel stikstof dioxide kan astma-aanvallen en long-infecties veroorzaken.
De uitkomsten van TNO en RIVM neemt wethouder Vlieg in ieder geval mee in haar nieuwe bezwaar wat ze naar verantwoordelijk minister Schultz gaat sturen. Vlieg denkt zeker dat ze kans maakt. Vandaag hebben verschillende landelijke politici laten weten ongerust te zijn over de gevolgen van het 130 km/u rijden.
Wijk aan de A28
De wijk Pittelo in Assen ligt vlak langs de snelweg. Ina Westerdijk woont al 27 jaar in de wijk en zij is bang voor nog meer overlast: "Het is nu winter en dan valt het nog mee, maar in de zomer kunnen we al niet meer buiten zitten van het lawaai. Door nog harder rijdende auto's wordt de overlast alleen maar groter. En voor ons dus ook nog eens veel ongezonder."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.