Kan Rademakers Gieterij in Klazienaveen metaalstaking nog voorkomen?

Een eerdere staking in de metaalsector (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
Een eerdere staking in de metaalsector (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
KLAZIENAVEEN - Morgen is het de dag van een grote noordelijke metaalstaking en bij de eerste bedrijven begint die staking vanavond al. De directie van Rademakers Gieterij in Klazienaveen kan een staking eventueel voorkomen.
Volgens Johan Weijenberg van vakbond FNV heeft het bedrijf tot 18.00 uur vanavond de tijd om te reageren op een zogenoemd bedrijfsprotocol, een tijdelijke vervanger van de landelijke cao.

Grootste staking

Morgen moet het de grootste noordelijke metaalstaking tot nu toe worden. Naar verwachting wordt bij vijftig bedrijven tegelijkertijd gestaakt. Het conflict in de grootmetaal duurt inmiddels negen maanden. Het personeel is onder meer niet tevreden over het loon en wil meer zeggenschap over de werktijden.
Rademakers Gieterij
Volgens Johan Weijenberg van FNV leek het er even op dat Rademakers Gieterij de dans zou ontspringen. "Donderdag kwam de directie in Klazienaveen met een voorstel voor een bedrijfsprotocol. We zijn met elkaar om tafel gegaan, ik heb ook nog twee keer met de directie gebeld, maar we kwamen toch niet tot een overeenkomst."
"Er is nog een kleine opening. Rademakers Gieterij krijgt tot het begin van de avond om alsnog met een goed voorstel te komen, maar tot nu toe heb ik nog niks gehoord. De bal ligt bij de directie", aldus Weijenberg.

Avondstaking

Als de directie niet reageert, wordt er vanaf vanavond 22.00 uur gestaakt bij Rademakers. Dat geldt voor meer bedrijven, ook bij bijvoorbeeld Draka en Honeywell in Emmen wordt vanavond al het werk neergelegd. Weijenberg: "Dit zijn bedrijven die werken in ploegendiensten en de nachtploegen zijn de eersten die staken."

Luister morgenochtend vanaf 6.00 uur naar Drenthe Nu op Radio Drenthe voor het laatste nieuws over de metaalstakingen in Drenthe.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.