Oude Meppelerdiepsluis wordt gesloopt: vaarverkeer hele week gestremd

Het plaatsen van de eerste roldeur vorig jaar (archieffoto RTV Drenthe)
Het plaatsen van de eerste roldeur vorig jaar (archieffoto RTV Drenthe)
ZWARTSLUIS - Het scheepvaartverkeer van en naar Meppel moet vanaf vannacht rekening houden met een stremming bij de Meppelerdiepsluis bij Zwartsluis.
Rijkswaterstaat begint daar met de sloop van de sluis. Het scheepvaartverkeer kan daarom vanaf morgen tot en met zondag 14 februari niet door de Meppelerdiepsluis.
Nieuwe sluis
De sloopwerkzaamheden zijn volgens Rijkswaterstaat nodig om de keersluis om te bouwen tot schutsluis. De nieuwe sluis zorgt er straks voor dat grote vrachtschepen het hele jaar door de Meppeler haven kunnen bereiken. Daarnaast kunnen de deuren als kering gesloten worden als de waterstand te hoog wordt en Meppel onder water dreigt te lopen.
Eerste roldeur
Vorig jaar is de eerste roldeur van de schutsluis geplaatst. Dit ging toen niet zonder slag of stoot. Bij het takelen verschoof de tonnen wegende deur een stukje. Daarmee werd het risico op schade tijdens het plaatsen te hoog. Een dag later lukte het uiteindelijk toch de roldeur op zijn plaats te krijgen.
Tweede roldeur
Om de tweede roldeur te kunnen plaatsen, wordt gestart met de sloop van de bestaande keersluis. Het werk aan de sluis gaat bijna dag en nacht door de komende week. Omwonenden van de Meppelerdiepsluis moeten volgens Rijkswaterstaat overdag rekening houden met geluids- en trillingshinder door de werkzaamheden.
Omvaren
Voor de beroepsvaart is geen omleiding ingesteld. Schepen met een maximale diepgang van 1,60 meter (recreatievaart) kunnen omvaren via Blokzijl.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.