Dorpsbelangen Gasselternijveenschemond stort 19.000 euro subsidie terug aan provincie

GASSELTERNIJVEENSCHEMOND - Een groot deel van de inwoners van Gasselternijveenschemond wil alleen nog maar protesteren tegen de komst van windmolens in de Veenkoloniën. Daardoor kan de vereniging Dorpsbelangen geen mensen meer vinden, die nog willen meedoen aan leefbaarheidsprojecten.
"Het is water naar de zee dragen, om hier samen aan de leefbaarheid te werken, en op hetzelfde moment wordt die leefbaarheid door windmolens om zeep geholpen, "aldus de Vereniging Dorpsbelangen.

Lopende projecten gestopt

Het bestuur heeft daarom besloten om alle lopende projecten stop te zetten, zodat het zich volledig kan richten op het ondersteunen van de protesten tegen de windmolens.

19.000 euro terug naar provincie

Dat betekent onder andere dat het bestuur bijna 19.000 euro aan subsidiegeld teruggeeft aan de provincie Drenthe. Dat geld was bedoeld voor een leefbaarheidsproject in Gasselternijveenschemond, in het kader van het provinciale programma Vitaal Platteland.
Zo lanceerde de Vereniging Dorpsbelangen een paar jaren geleden haar eigen Dorpsenergieplan.
Dat houdt in dat Dorpsbelangen zijn eigen inwoners meer bewust maakt van het terugdringen van CO2-uitstoot, door minder energieverbruik. Streven was om het hele dorp energieneutraal te maken met maatregelen als woningisolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren en ledverlichting.
Dorpsbelangen wilde van die 19.000 euro provinciale subsidie onder andere een informatiebus inzetten en een computercursus voor ouderen organiseren. "Op die cursus zouden mensen bijvoorbeeld leren hoe ze gegevens van hun CV-ketel kunnen inlezen op de computer", legt voorzitter Egbert Huiting van Dorpsbelangen uit.

Geen belangstelling

Maar dat gaat nu allemaal niet meer door, omdat inwoners er geen belang bij hebben. "Wij worden hier straks in Gasselternijveenschemond ook ingesloten tussen twee rijen windmolens. Dat is dus niet alleen zo in Drouwenermond. Maar helemaal niemand luistert naar ons," zegt Huiting.
Volgens Huiting zijn veel dorpsbewoners daar moedeloos en gefrustreerd over. Zij willen zich nu volledig gaan richten op de strijd tegen de windmolens. Daarom heeft de vereniging het geld teruggegeven aan de provincie.

Meer windmolenprotest

Dorpsbelangen gaat nu bekijken, of ze zich kan aansluiten bij het windmolenprotest in de Veenkoloniën. "Wij willen het in ieder geval meer onder de aandacht brengen", zegt Huiting. "De regering kiest steeds de rapporten die positief zijn over de windmolens, maar er zijn misschien wel evenveel die erop wijzen dat het schadelijk kan zijn."

Alternatieven

Ook is Dorpsbelangen Gasselternijveenschemond van plan om met alternatieven te blijven komen. "We willen niet alleen kritisch zijn, maar ook constructief", legt Huiting uit. "Dat betekent dat we ook blijven kijken naar andere opties om de windmolens mee te vervangen".
Zo heeft de vereniging een aanvraag bij de gemeente Aa en Hunze ingediend, om op een stuk landbouwgrond van anderhalf hectare een zonnepark aan te leggen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.