De watersnip en grutto komen terug in Deurzerdiep en Anreeperdiep

DEURZE - De aanpassingen aan het Deurzerdiep en Anreeperdiep zijn afgerond. Het gebied is heringericht, zodat de natuur zich er beter kan ontwikkelen.
"Vogelsoorten als de watersnip en de grutto zullen hier weer meer gaan terugkomen. Er komen dus meer watervogels, maar ook bepaalde plantensoorten zullen profiteren van wat we hier gemaakt hebben", legt Wolter Winter van Staatsbosbeheer uit.
Kronkelen
"We hebben de beek weer laten meanderen, oftewel laten kronkelen. Hij is in de jaren '70 recht getrokken. We hebben ook meer ruimte voor water gecreëerd. Dat is nodig om het water tijdelijk te kunnen bergen, zodat we droge voeten houden", vertelt Harriet Bosman. Zij is projectleider bij waterschap Hunze en Aa's.

Vier miljoen

In het gebied kan ongeveer 650.000 kuub water worden opgeslagen. Het project heeft rond de vier miljoen euro gekost. "Dat is inclusief alle voorbereidingen. Je zit bijvoorbeeld met de grond die je moet aankopen, flora- en fauna-onderzoek en archeologisch onderzoek. Dat laatste is ook een behoorlijk kostbaar onderzoek", vertelt projectleider Arjan de Jonge.

Het werkt

De Jonge is in elk geval tevreden over het project. Er moeten nog een paar dingen worden aangepast, maar formeel is het werk allemaal klaar. "Het is behoorlijk nat. Links en rechts treedt het water al buiten zijn oevers. Dus het functioneert ten tijde van hoog water in elk geval."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.