Gemeenteraad Assen keurt komst Factory Outlet Center goed

ASSEN - De gemeenteraad in Assen gaat akkoord met de komst van het Factory Outlet Center bij Assen-Zuid. In de raad stemden negentien raadsleden voor en veertien tegen.
Het Factory Outlet Center komt bij het TT Circuit. Er wordt in Assen al een jaar over het FOC gesproken. De binnenstadsondernemers van Assen en ook de middenstand in de regio zijn fel tegen, omdat ze bang zijn dat een outletcentrum zorgt voor veel meer winkelleegstand in hun centra. Vanavond was de beslissende raadsvergadering.

Stemverdeling

Van de coalitiepartijen Stadspartij PLOP en D66 stemden alle raadsleden voor, net als oppositiepartij VVD. Bij de grootste coalitiepartij de PvdA was de fractie zwaar verdeeld; drie raadsleden stemden voor, drie stemden tegen. Ook coalitiepartij ChristenUnie was verdeeld; van de vijf raadsleden stemden vier raadsleden voor het FOC en één tegen.
GroenLinks, OpAssen, SP en het CDA stemden allemaal tegen het FOC. Zij zien het outletcentrum buiten de stad als grote bedreiging voor de binnenstad.

Boos en teleurgesteld

De binnenstadsvereniging MKB Assen en ondernemers waren boos en teleurgesteld over de stemming voor het FOC. Ondernemer Nico Vanderveen had tot vanavond nog de hoop dat de raad anders zou beslissen. Hij verliet dan ook zwaar teleurgesteld het stadhuis.
Projectontwikkelaar Raymond Coronel van de FOC Assen BV sprak Vanderveen nog bemoedigend toe met de woorden: 'Het is niet het einde van de wereld!' Maar dat hielp weinig.

'Pittige voorwaarden'

Initiatiefnemer Coronel van het Factory Outlet Center is blij met de uitkomst van de stemming. Maar hij vindt de voorwaarden die door de partijen zijn gesteld, "wel pittig".
Eén van die voorwaarden is dat het FOC dezelfde openingstijden moet hanteren als de rest van de winkels in Assen. Dat betekent dat het outletcentrum op zondag alleen maar van twaalf uur 's middags tot zes uur 's avonds open mag. En dat vindt Coronel "best lastig, omdat zo'n weekenddag juist veel mensen moet trekken."

Nog geen zekerheid

Dat de gemeenteraad in Assen de komst van het Factory Outlet Center goedkeurt, betekent niet dat het er ook onmiddellijk komt. Daarover moet ook de provincie Drenthe nog besluiten. Die moet de provinciale Omgevingsvisie aanpassen, omdat die nu een winkelcomplex in het buitengebied niet toelaat.

Hoop op provincie

Voorzitter Peter Sluyter van de binnenstadsvereniging MKB Assen heeft nu de hoop nog gevestigd op de provinciale politiek. "Nou zijn er zoveel rapporten verschenen over dat FOC, en in geen enkele staat dat het goed is voor de binnenstad. Toch kiest de raad voor zo'n outletcentrum. En ja, ze willen ook in de stad investeren, maar én én gaat dus niet."

Ook raad nog weer aan zet

Na de provincie, komt de raad van Assen ook nog weer aan zet. Die moet dan definitief beslissen over het bestemmingsplan, en of initiatiefnemer Raymond Coronel met zijn Factory Outlet Center aan alle voorwaarden kan voldoen. De ondernemer hoopt dat hij in 2017 kan beginnen met bouwen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.