Gezocht: Manshoge Drentse zwerfkeien om oorlogsdoden te eren bij onderduikershol van Anloo

ANLOO - De Vereniging Historisch Anloo is op zoek naar manshoge Drentse zwerfkeien. Bij het onderduikershol in de bossen buiten het dorp komt een nieuw oorlogsmonument voor slachtoffers van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog.
De grote stenen krijgen een symbolische functie op de herdenkingsplek.
Doodgeschoten
De dertien zwerfkeien staan voor de doden die de Duitsers daar op hun geweten hebben. Drie onderduikers zijn in het hol opgepakt en later vermoord in kamp Westerbork. Tien gevangen uit Groningen zijn er vlak voor de bevrijding gemarteld en doodgeschoten.
"Die dertien mensen gaan hier herdacht worden", zegt Albert Hovius, voorzitter van de vereniging Historisch Anloo.

Dertien slachtoffers

Op de plek in het bos worden op 4 mei al jaren de doden herdacht door dorpsbewoners. Er staat ook al een herdenkingssteen met een plaquette maar daar staan alleen de namen van tien vermoorde gevangen op. Die wordt ook vervangen door een lijst met alle dertien slachtoffers.

Symbool voor mensen

Mensen die een zwerfkei hebben kunnen zich melden via de website van de vereniging. De stenen moeten wel aan strenge eisen voldoen. "Ze symboliseren mensen dus ze moeten eigenlijk langer zijn dan breed. We zijn op zoek naar stenen die meer dan 1 meter 60 lang zijn", legt Hovius uit.

"Stilstaan" bankje

Bij het onderduikershol komt ook nog klein paadje en een zogeheten 'stilstaan' bankje. Het herdenkingsmonument moet tijdens de komende Dodenherdenking op 4 mei in gebruik zijn.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.