Inwoners Echten bijgepraat: '314 vluchtelingen in nieuw azc'

ECHTEN - De inwoners van Echten zijn vanavond door burgemeester Roger de Groot en wethouder Jan ten Kate bijgepraat over de voorlopige plannen voor een asielzoekerscentrum (azc) in het dorp.
In een voorgenomen collegebesluit zou staan dat er plek komt voor 314 vluchtelingen. Dat vertelden inwoners die vanavond bij de besloten bijeenkomst waren aan RTV Drenthe.
Eerste fase
De bewoners hoorden dat het azc er in twee fasen komt. Eerst is er in de bestaande bebouwing op vakantiepark Van Harte plek voor 186 asielzoekers. Maar voordat het zover is, moet de plek voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de zorg, beveiliging en het onderwijs voor de asielzoekers op de locatie in orde zijn. Ook moet er COA-personeel aanwezig zijn.
Tweede fase
Daarna worden er twee gebouwen bijgebouwd. Daarin kunnen dan de overige 128 asielzoekers worden opgevangen. Volgens mensen die vanavond bij de besloten bijeenkomst waren, is het de bedoeling dat het asielzoekerscentrum er voor tien jaar staat. Wel is er na vijf jaar een evaluatie.
Het is nog niet bekend wanneer de eerste vluchtelingen aankomen in Echten. Morgen houdt de gemeente De Wolden om 11.00 uur een persconferentie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.