Beduidend minder stembureaus voor Oekraïne-referendum in Meppel en De Wolden

MEPPEL - De Wolden gaat van twintig naar zestien, en Meppel zelfs van tweeëntwintig naar tien stembureaus voor het Oekraïne-referendum op 6 april. Daarmee zijn deze gemeenten uitschieters in Drenthe, zo blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe en de NOS.
Volgens burgemeester Jan Westmaas van Meppel, is er een logische verklaring voor de ruime halvering van het aantal stembureaus in zijn gemeente. "Als je kijkt naar de kaart van Meppel, dan zag je in de oude situatie dat we soms in een straal van 50 of 70 meter drie stembureaus hadden. En niet op één plek, maar op meerdere."

'Efficiënter'

"Dat is natuurlijk een vreemde situatie. Het kan gemakkelijk zijn als je een verkiezing hebt met zeventien of twintig lijsten op een stembiljet", zegt Westmaas. "Maar zeker in een referendum als dit, waarbij mensen simpel kunnen kiezen uit 'ja' of 'nee' kan het veel efficiënter met minder stembureaus."

'Afstand hetzelfde'

Westmaas claimt dat er met de samenvoeging van een aantal stembureaus niet of nauwelijks wat verandert voor de kiezers. "In de meeste gevallen blijft voor de burgers van Meppel de afstand naar de stembus hetzelfde. We zetten zelfs extra mensen in per stembureau, zodat het uitdelen van de formulieren en het tellen nog sneller kan verlopen."

Moeilijker stemmen

De mogelijke kritiek dat de halvering van het aantal stembureaus deelname aan het referendum moeilijker zou maken, wijst Westmaas op voorhand al van de hand. "Zoals ik al zei: er verandert nauwelijks iets voor de Meppelers. En daarbij moet gezegd worden dat we ook nog eens hebben gekeken naar de stembureaus die in de buurt van senioren in onze gemeente waren. Die zijn bijna allemaal gehandhaafd, zodat ook de ouderen goed naar de stembus kunnen."

Mobiele locatie

Onder de tien overgebleven stembureaus is ook de mobiele stemlocatie bij het station. "Een service om mensen die bijvoorbeeld vroeg op de dag vertrekken, of laat met de trein in Meppel aankomen toch de kans te geven om vrij eenvoudig nog deel te nemen aan het referendum", zegt de Meppeler burgemeester.

Toekomst

Ook bij toekomstige verkiezingen gaat Meppel kritisch kijken naar het aantal stembureaus. "Misschien dat er dan wat meer zijn dan deze tien, omdat het stemmen wat ingewikkelder is en mensen meer uitleg nodig hebben. Maar zeker is wel dat we niet weer teruggaan naar het oude aantal van tweeëntwintig."

Eentje minder

Het overgrote deel van de Drentse gemeenten houdt hetzelfde aantal stembureaus als bij de laatste verkiezingen. Naast Meppel en De Wolden is er alleen in Assen één stembureau minder dan bij de Provinciale Staten-verkiezingen in 2015.

Referendum

Met het referendum mogen Nederlanders voor of tegen een overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne stemmen. Met ruim 400.000 handtekeningen heeft de actiegroep GeenPeil de stemming afgedwongen. De actiegroep vindt dat een belangrijk besluit op Europees niveau ook landelijk democratisch besloten moet worden.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.