Omwonenden asielzoekerscentrum Echten willen compromis

ECHTEN/RUINEN - De inwoners van Ruinen en Echten willen meepraten over de invulling van het asielzoekerscentrum tussen beide dorpen in.
De omwonenden kregen gisteravond te horen dat in een voorlopig collegebesluit staat dat er op recreatiepark Van Harte 314 vluchtelingen voor de duur van vijf jaar worden opgevangen. Burgemeester Roger de Groot verwacht dat de eerste vluchtelingen mogelijk begin april kunnen komen.

Vraagtekens

Direct omwonenden hebben momenteel nog vraagtekens bij de plannen van het college. "Waar wij bang voor zijn is dat deze specifieke locatie, midden in de natuur, niet geschikt is om een globale afspiegeling van de vluchtelingen die Nederland binnenkomen op te vangen", zegt omwonende Ben Schaper. "Ik kan me voorstellen dat, zonder te discrimineren, de jongere alleenstaande mannen misschien toch beter af zijn in de stad dan in deze omgeving. Ik kan me niet voorstellen dat ze hier tot rust komen, hier worden ze onrustig."
Compromis
De buurtschap wil als compromis alleen gezinnen in het asielzoekerscentrum hebben om de veiligheid te waarborgen. Burgemeester Roger de Groot heeft de omwonenden toegezegd met hen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om tafel te gaan. "Wij als college hebben gezegd dat we het belangrijk vinden dat het goed in de omgeving past", legt De Groot uit. "Er wordt steeds genoemd dat alleenstaande mannen niet in de omgeving passen, dat hoeft niet zo te zijn. Het COA moet de mensen ook verdelen over de azc's. Die balans moeten we zien te vinden en daarom is het overleg met de omgeving ook zo belangrijk."
Protest
Eerder werden door omwonenden protestborden rondom het recreatiepark geplaatst. "Het is niet zo dat wij tegen de komst van vluchtelingen zijn", vertelt Schaper. "Dat lijkt misschien zo, door de borden, maar ik denk dat wij als buurtschap heel goed kunnen leven met het compromis."

Definitief besluit

Aanstaande dinsdag organiseert gemeente De Wolden een informatiemarkt, waar het COA, de politie en de gemeente in gesprek gaan met omwonenden. Inwoners hebben tot 25 februari om opmerkingen bij de gemeente in te dienen. Begin maart neemt het college van De Wolden een definitief besluit over de invulling van het asielzoekerscentrum.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.