'Jeugdhulpverlening faalde in zorg voor Sharleyne (8) uit Hoogeveen'

HOOGEVEEN - De hulpverlening rond de 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen heeft gefaald. Dat zeggen hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning en oud-kinderrechter Frans van der Reijt vanavond in het VARA-programma ZEMBLA.
De vader van het meisje roept de gemeente Hoogeveen ter verantwoording, omdat hij stelt dat het Centrum Jeugd en Gezin van die gemeente had moeten ingrijpen.
Het meisje kwam afgelopen juni om het leven toen ze van flat De Arend viel in Hoogeveen. Bruning en Van der Reijt doen de uitspraak op basis van (politie-)documenten en verslagen van hulpverleners die in het bezit zijn van ZEMBLA.
Meldingen
Al in 2012, drie jaar voor de dood van Sharleyne, waren bij de politie en de jeugdhulpverlening meerdere meldingen bekend over verwaarlozing, huiselijk geweld en alcoholverslaving in de woning van de moeder van Sharleyne.
Ingrijpen
In 2012 hadden hulpverleners voldoende redenen om in te grijpen, stelt Van der Reijt in ZEMBLA. "Ik zou toen al zeker een ondertoezichtstelling hebben uitgesproken (…) dat is evident voor mij." Bruning is het daarmee eens. "Er was alle aanleiding om zeer zorgvuldig onderzoek te doen (…). Dan zou er vanaf 2012 wettelijk toezicht op de veiligheid van het meisje zijn geweest."
Van der Reijt zegt in ZEMBLA over de hulpverlening: "Ik ben verbijsterd door het dossier (…). De focus is op de ouders, de communicatie tussen de ouders. (…). Ik heb nergens gezien dat ze ook maar een stap naar het kind hebben gezet. Dat is dus een totaal falen."
Strafzaak
Het Openbaar Ministerie deed 2,5 maand onderzoek naar de dood van het meisje en de rol van haar moeder daarin. Daaruit kwamen geen concrete aanwijzingen voor een strafbaar feit naar voren. Het OM seponeerde de strafzaak en zag de moeder niet langer als verdachte. De advocaat van de vader van Sharleyne wil dat de zaak wordt heropend. Hij gaat de hulpverleners nu civiel aansprakelijk stellen voor het overlijden van het meisje.
Er loopt nog een onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.