Meppel bindt de strijd aan met de overlast door roeken

MEPPEL - De gemeente Meppel is begonnen met het verwijderen van roekennesten in de wijk Koedijkslanden.
De roeken, kraaiachtige vogels, zorgen al jaren voor overlast door onder meer geluid en poep op geparkeerde auto's.

Slechte nachtrust
Inwoner Jan Roelof Hulzebos slaapt al jaren slecht door toedoen van de vogel. "In de vroege ochtend tussen 04.00 en 04.30 uur worden de roeken wakker, ze maken dan een enorm kabaal en dan ik niet meer slapen."

Beschermde vogel
De roek is een door de Flora- en Faunawet beschermde vogel, de nesten mogen niet zomaar weg gehaald worden. Met een zogeheten roekenbeschermingsplan kreeg de gemeente Meppel ontheffing van het Rijk. Die geldt voor vijf jaar, maar daarbij is wel de eis gesteld dat het aantal nesten en vogels op het huidige peil blijft.

"De gemeente mag honderd nesten weghalen en dit herhalen, zolang de roeken de nesten op dezelfde plek herbouwen", zegt wethouder Koos de Vos van Meppel.

Verhuizing
Het beleid van de gemeente moet er toe leiden dat de roeken verhuizen naar plekken waar ze geen overlast veroorzaken. Dat is volgens wethouder De Vos een kwestie van lange adem. Hij sluit niet uit dat de overlast op bepaalde locaties over vijf jaar nog niet over is. Mogelijk wordt dan gevraagd om een verlenging van de ontheffing van het Rijk gevraagd.

Meppel probeerde van 2004 tot en met 2006 ook al de roeken te verjagen. Toen bleek dat moeilijk. De gemeente wil deze keer niet zo gemakkelijk opgeven.
Meer over dit onderwerp:
roeken gemeente Meppel flora en faunawet Meppel
Deel dit artikel: