Verwaarloosd en vergeten: het korte leven van Sharleyne uit Hoogeveen

HOOGEVEEN - Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen wil niet reageren op de uitzending van het VARA-programma ZEMBLA over de dood van Sharleyne.
In de uitzending van ZEMBLA werd vanavond duidelijk dat Sharleyne een moeilijk leven had. Ze groeide op bij een moeder die veel dronk en die haar dochter verwaarloosde en regelmatig alleen achterliet. In de uitzending concluderen verschillende deskundigen dat de hulpverleningsinstanties "totaal gefaald" hebben. Sharleyne kwam afgelopen zomer om het leven na een val van de flat De Arend. Haar vader houdt onder andere de gemeente hiervoor verantwoordelijk.

Lees ook: Advocaat vader Sharleyne: Jeugdzorgbeleid moet compleet over de kop

Onderzoek
Loohuis laat enkel in een schriftelijke verklaring weten dat het drama nog veel vragen en reacties oproept in Hoogeveen. "Hoe graag we ook volledig open willen zijn, we kunnen en mogen nu als gemeente niet inhoudelijk reageren, gelet op privacy en het nog lopende onderzoek." De gemeente verwacht in maart of april de uitkomsten van de onderzoeken van de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Een klap
Buurman Remco Gruppen was de nacht dat Sharleyne van de flat viel of sprong, nog wakker. Hij hoorde een klap en rende naar buiten. "Je doet de deur open en ziet haar liggen. Haar moeder keek over de reling. Ik had het gevoel dat ze er achteraan ging springen", vertelt Gruppen in ZEMBLA. "Toen zag ik haar later weglopen. De flat uit. Ze liep niet hier heen naar haar dochter, maar de andere kant op."

Spontaan meisje
Jacco Buning had in 2014 een half jaar een relatie met de moeder van het meisje. Hij woont zelf op de elfde verdieping van De Arend. Hij wordt elke dag geconfronteerd met de dood van Sharleyne. "Dat spontane meisje, die je om de hals vliegt en een knuffel geeft. Ik ga hier weg, ik kan hier niet meer wonen. Je wordt er elke dag mee geconfronteerd. Als je weg gaat naar je werk en als je 's avonds thuiskomt."

Alleen thuis
Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat Sharleyne regelmatig alleen werd thuis gelaten. Ook kwam ze soms voor een dichte deur te staan. "Dan stond ze op de deur te bonken", vertelt de voormalige buurvrouw Michelle Spruit. "Ik nodigde haar dan maar binnen uit. Zodat ze kon wachten tot haar moeder er was." Sharleyne was toen vijf jaar.

Vuil huis
De moeder van Sharleyne nam het meisje regelmatig mee naar een ander appartement in de flat De Arend. "Het was een vies huis en zwaar vervuild", vertelt buurman Gruppen. "Er lag veel vuilnis en er werd drugs gebruikt en gedronken."

Civiele zaak
De vader van Sharleyne, Victor Remouchamps gaat een civiele zaak starten tegen de hulpverleningsinstanties en de gemeente Hoogeveen. Het Centrum Jeugd en Gezin valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Hij stelt ze juridisch aansprakelijk, omdat ze het meisje niet op tijd in veiligheid hebben gebracht.

Reactie van moeder
De moeder van Sharleyne is na de dood van het meisje opgepakt, maar later ook weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak tegen haar, omdat er geen concrete aanwijzingen waren voor een delict of strafbaar feit.

De advocaat van de moeder wilde in ZEMBLA niet reageren. Hij liet weten de vragen over Sharleyne suggestief te vinden. "Mijn cliënte (...) is geen verdachte en het Openbaar Ministerie heeft geen aanwijzingen voor een levensdelict of strafbaar feit."

Bekijk hier de hele aflevering van ZEMBLA over Sharleyne
Deel dit artikel: