Spannende dag voor Wildlands: leeuwen verhuizen naar nieuw onderkomen

EMMEN - Na onder meer de olifanten, de krokodillen en de ringstaartmaki's zijn vandaag de leeuwen aan de beurt voor de grote verhuizing in Emmen. De dieren worden overgebracht naar hun nieuwe verblijf in Wildlands Adventure Zoo, de nieuwe dierentuin.
Mannetjesleeuw
verhuist niet mee naar Wildlands. Hij is woensdag al vertrokken naar een dierentuin in Schotland.

Mayonaise

"Een spannende dag? We proberen alles zo veilig mogelijk te doen. Maar het zijn wel de leeuwen...", zegt bioloog en Wildlands-woordvoerder Wybren Landman. "Met elke diersoort gaat het weer anders. Gisteren hebben we de ijsberen verhuisd. Die lopen zo de transportkist in als je er een beetje mayonaise in smeert, maar een leeuw is een heel ander dier. Die moet onder narcose."

Stukje sjouwen

In totaal heeft Wildlands nu vijf leeuwen: de dik honderd kilo wegende dames Brandy en Tia en hun drie jongen, die ook al flink zijn gegroeid, zegt Landman. De leeuwenkisten moeten het laatste stukje in het nieuwe park naar de leeuwenhokken worden getild. "Dat is even een stukje sjouwen inderdaad."

Tia en Dalila

Rond het middaguur waren Tia en dochter Dalila verhuisd. Het onder verdoving brengen van de jongste telg duurde wat langer dan verwacht, maar verder ging alles goed. De twee liggen inmiddels in hun nieuwe hok. Nu volgen nog Aïsha, Lula en hun tante Brandy.
Morgen wordt de groep aangevuld met een nieuwe mannetje: de uit Schotland afkomstige Dudley. Hij komt uit het park waar Zulu eerder deze week naartoe gebracht is.

Nieuwe ijsbeer

Behalve een nieuwe leeuw kreeg Wildlands eerder deze week een nieuwe ijsbeer. Zij komt uit München. Ze mocht vanochtend als eerste het nieuwe ijsberenverblijf verkennen, maar had er geen zin in en weigerde uit haar hok te komen. De verzorgers hebben nu de andere twee in het nieuwe verblijf gelaten om te wennen. De twee moeten nog kennismaken met hun soortgenoot. Landman: "Gisteren hebben ze elkaar al even van een afstandje gezien, geroken en naar elkaar gegromd."

Pinguïns

Ook de pinguïns verkassen vandaag naar het nieuwe park. "Dan hebben we zo'n beetje alle grote groepen en de grotere dieren in Wildlands zitten", zegt Landman. Hoe je pinguïns verhuist? "Dat is heel makkelijk. Als ze uit het water zijn, pak je ze gewoon op en stop je ze in een transportkist."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.