Vertrek Westmaas verrast links en rechts in Meppel

Jan Westmaas (Rechten: archief RTV Drenthe)
Jan Westmaas (Rechten: archief RTV Drenthe)
MEPPEL - Het aangekondigde vertrek van burgemeester Jan Westmaas komt voor de Meppeler politiek als een donderslag bij heldere hemel.
Dat blijkt uit de eerste reacties van verschillende fracties in de gemeenteraad van Meppel. Onafhankelijk van elkaar geven politici aan dat er geen conflict of andere aanleiding is voor het vertrek van de burgemeester.

Stoppen

Donderdagavond deelde Westmaas via een persbericht mee per 1 september dit jaar te zullen stoppen als burgemeester van Meppel. Hij wil dit besluit nog niet mondeling toelichten.

Objectief

"Een prima burgemeester. Het bericht dat hij gaat vertrekken komt als een verrassing", melden verschillende fracties. "Hij is gegroeid in zijn rol als voorzitter van de raad, en voerde die taak objectief uit", zegt Vincent Veldhorst (D66).

Onverwacht

"Een onverwacht bericht, maar we kunnen zijn overwegingen om te stoppen volgen", zegt Frank Perquin (VVD). "Iedereen die ik spreek, vindt het vooral jammer", zegt Xander Topma (SP). "Een geschikte burgemeester en dit bericht komt echt totaal onverwacht."

'Voor alle inwoners'

"Nee, er is geen aanleiding en het is een verrassing", zegt Paula van Eerden (GroenLinks). "Ik vind het een prima burgemeester, voor alle inwoners in mijn beleving."
Elisabeth Bakkenes (SterkMeppel) bevestigt de algehele verbazing van haar collega-raadsleden. "Alles loopt goed, de Sinterklaas-intocht ging super, en ook de discussie rond het asielzoekerscentrum verliep zonder grote incidenten. Dat kun je mede op het conto van Jan Westmaas schrijven. Hij gelooft in ruimte voor geluid en tegengeluid. Misschien omdat het vrij soepel loopt, is dit het goede moment voor hem om nog één keer te verkassen."

Op zoek

De 62-jarige Westmaas liet in de schriftelijke verklaring weten dat hij op zoek gaat naar nog één nieuwe uitdaging voordat hij met pensioen gaat. Naar eigen zeggen zoekt hij iets met maatschappelijke relevantie. Insiders melden dat Westmaas nog niets concreets op het oog heeft, en dat hij de komende tijd op zoek gaat naar een andere functie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.