Ingmar Berga: Je zet Chris Froome toch ook niet bij de laatste etappe in de Tour aan de kant?

MARATHONSCHAATSEN - Coach Jillert Anema vindt het niet kinderachtig om Ingmar Berga uit Hoogeveen vanavond aan de kant te houden, tijdens de finaleronde van de Marathon Cup in Alkmaar. Maar de Drentse marathonschaatser denkt daar heel anders over.
Coach Anema denkt dat Berga meer kans maakt om het eindklassement te winnen, als hij vanavond de finale niet rijdt. "Het is natuurlijk heel creatief om een klassementsleider niet te laten starten", zegt hij tegen de
. "Maar daar is natuurlijk over nagedacht."

'Ingmar niet in zijn beste vorm'

Berga staat eerste in het klassement. Hij kan alleen nog door Frank Vreugdenhil uit Eldersloo ingehaald worden, maar dan moet Vreugdenhil met een ronde voorsprong winnen.
Anema denkt dat als Berga net zo schaatst als afgelopen woensdag in Assen, dat de eindwinst voor hem, maar ook voor het ploegenklassement, in gevaar komt. "Op dit moment is Ingmar niet in zijn beste vorm. Jorrit Bergsma komt van een WK af en is in bloedvorm. Dus ik ga met het team rijden vóór Ingmar, maar zónder Ingmar", aldus Anema.

'Onbegrijpelijk en kinderachtig'

Ingmar Berga zei vanmiddag in Radio Drenthe Sport de beslissing 'onbegrijpelijk en zeer kinderachtig' te vinden. "Ik had graag een mooie laatste wedstrijd laten zien, maar dat mag niet. Nu moet ik in mijn spijkerbroek het podium op."
Berga vindt de beslissing zwaar overdreven. "Ik denk dat als ik een mindere dag heb, nog genoeg kan doen in een wedstrijd." Berga gaat vanavond gewoon naar Alkmaar, maar vindt dat het helemaal nergens over gaat. "Het is zwak. Je zet Chris Froome toch ook niet met de laatste etappe in de Tour de France aan de kant?"
Anema zegt het hem te hebben uitgelegd en dat Berga's reactie 'oké' was. "Hij heeft volgens mij gewoon niet de topvorm", vindt Anema. "En dan krijg je ook geen topreactie. Dat geeft ook helemaal niks. Hij is het afgelopen jaar een geweldige teamplayer geweest", vertelt Anema.

Cup met naar bijsmaakje

Berga zit niet te wachten op contact met Anema vanavond. "Ik heb daar weinig behoefte aan. Ik ga wel genieten als ik de cup binnen heb, maar het is er wel eentje met een naar bijsmaakje."
Hoe zijn collega's hebben gereageerd? "Een paar ploegmaten hebben zelfs voorgesteld om ook niet te rijden. Maar ook dat hielp niet."

'Geen promotie voor de sport'

Frank Vreugdenhil uit Eldersloo, op papier nog de enige concurrent van Berga, snapt niets van de situatie. Hij vraagt zich vooral af wat er met Jillert Anema aan de hand is. "Ik denk dat het zeker geen promotie is voor de sport, als je iemand die de cup gaat winnen aan de kant zet."

Vrienden

Berga sluit niet uit dat de maatregel te maken heeft met zijn aanstaande vertrek bij het team. Anema spreekt dat tegen en hoopt als vrienden uit elkaar te gaan. "Ik zie dat nog wel gebeuren", aldus de coach.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.