Petitie op Facebook na drama Sharleyne: 'Veiligheid kind weer centraal bij jeugdhulpverlening'

HOOGEVEEN - Er komt een petitie op Facebook naar aanleiding van de zaak Sharleyne in Hoogeveen. Inzet van deze petitie is om de veiligheid van het kind weer centraal te stellen bij de jeugdhulpverlening.
Advocate Liesbeth Poortman, die de vader van de vorig jaar omgekomen Sharleyne bijstaat, kondigde de komst van de petitie vanmiddag aan in het Radio Drenthe-programma Cassata. Op 22 maart wordt de petitie aangeboden aan de vaste kamercommissies voor Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie.

Gefaald

Volgens Poortman heeft de jeugdhulpverlening in de zaak Sharleyne ernstig gefaald. "Het is een fenomeen binnen de jeugdhulpverlening, zo bevestigen meerdere inspectierapporten in andere zaken, dat er niet meer gekeken wordt naar het kind."
De 8-jarige Sharleyne viel vorig jaar juni, midden in de nacht, van de flat De Arend in Hoogeveen. De werkelijke toedracht rond haar dood is nog altijd met raadsels omgeven.
Haar moeder was aanvankelijk verdachte, maar de zaak is geseponeerd omdat er onvoldoende bewijs was. Advocaat Poortman heeft daarover namens de vader nog een klacht ingediend bij het Gerechtshof. Ze wil dat de zaak opnieuw onderzocht wordt.

Eerder ingrijpen

Afgelopen week werd in een televisie-uitzending van Zembla duidelijk dat er vanaf 2012 heel wat momenten zijn geweest, waar het Centrum voor Jeugd en Gezin in Hoogeveen had moeten ingrijpen in de schrijnende gezinssituatie waarin Sharleyne opgroeide. De hulp was te veel gericht op de alcoholverslaafde moeder en de communicatie tussen haar en haar ex-partner, en niet op de bescherming van het meisje.
Oud-kinderrrechter Frans van der Reijt zei in Zembla dat hij het 'onbestaanbaar' vond dat er niet eerder was ingegrepen. Hij wijst daarbij op de vele meldingen sinds 2012 over ernstige problemen met de alcoholverslaafde moeder en verwaarlozing van Sharleyne. "Het kind is niet beschermd, dat is overduidelijk", aldus Van der Reijt. "Met de meldingen die er toen al waren, zou ik in 2012 zeker al tot een ondertoezichtstelling hebben besloten", liet Van der Reijt weten in Zembla.

Pril

Volgens advocate Poortman is Van der Reijt mede-initiatiefnemer voor de petitie, die volgende week op Facebook wordt gelanceerd. "Hij zit in de werkgroep Veilig Opvoeden. Van daaruit is het initiatief ontstaan."
De naam van de Facebook-petitie wordt mogelijk 'Sharleyne'. "Ik heb dat althans als suggestie gedaan. Maar het is nog zo pril, dat we dat nog niet hebben besloten," aldus Poortman. Inmiddels is ook een petitie te tekenen via de website petitie24.nl.
Hoop op brede steun
Poortman hoopt dat heel Nederland de petitie ondertekent. "We gaan van incident naar incident, waarbij kinderen de dupe worden van falend jeugdbeleid. Dat kun je dus geen incident meer noemen. Het systeem moet anders. De veiligheid en bescherming van het kind moeten weer centraal komen te staan."

'Kind voor politici niet interessant'
Volgens Poortman moet de petitie ertoe leiden dat de politiek ingrijpt, om het jeugdhulpverleningsbeleid weer op het goede spoor te zetten. Na Zembla deed de advocate al een klemmend beroep op de landelijke politiek om het systeem te veranderen.
Tot nu toe heeft geen enkele partij haar benaderd. Teleurstellend? "Ik zeg wel eens, kinderen zijn voor politici niet interessant. Dat klinkt hard, maar zo voel ik dat. Ik hoop dat daar, na 22 maart als de petitie is aangeboden, ook eindelijk eens een andere wind gaat waaien."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.