Orgelrestaurateurs doen bijzondere ontdekking in de Jozefkerk in Assen

ASSEN - Bij de restauratie van het orgel in de Jozefkerk in Assen zijn verschillende aantekeningen tevoorschijn gekomen. De oudste aantekening is afkomstig uit 1896.
Het orgel in de Asser kerk wordt gerestaureerd. De blaasbalg krijgt een grote beurt, het orgel wordt gereinigd en door slijtage aangetaste onderdelen worden vervangen. Daarvoor is vrijwel het hele orgel uit elkaar gehaald.

Naam ontdekt
Achter een van de ornamenten, het snijwerk dat aan de voorkant aan het orgel zit, is een naam ontdekt. "Er staat: 'W. van Dalen., Leeuwarden, alhier geplaatst op juli 1896'", zegt voorzitter Henk-Jan Lutgert van Stichting Actie Jozefkerk. "Daardoor kunnen wij zien op welke momenten aan het orgel is gewerkt."

Potlood en krijt
Het bouwjaar van het orgel was in de kerk wel bekend. "Maar wij wisten niet dat W. van Dalen hier aan heeft gewerkt en dat is leuk om te weten", vindt Lutgert. Of de man verantwoordelijk is geweest voor het snijwerk of voor onderdelen van het orgel is niet duidelijk. "De aantekeningen zijn met potlood en krijt aangebracht. Het is een prachtig gezicht."

Volgens de voorzitter van de Stichting Actie Jozefkerk is het logisch dat de naam W. van Dalen nooit eerder tevoorschijn is gekomen. "Het onderdeel zat onder de nok van het dak. Nu de hele zaak ontmanteld is, hebben wij het ontdekt."

Nieuwe aantekeningen
De oude aantekeningen op de achterkant van de ornamenten worden niet weg gehaald. Sterker nog, er komen nieuwe te staan van de huidige restaurateurs. "Het zou leuk zijn dat bij een volgende restauratie over honderd jaar de oude en nieuwe aantekeningen opnieuw tevoorschijn komen."

Kerk zoekt nog geld
De hele restauratie van het orgel in de Jozefkerk kost 250.000 euro. Lutgert komt nog 40.000 euro tekort. "Het is een hele ingrijpende restauratie. Wij hopen dat het bedrijfsleven de komende tijd wil bijspringen om de kosten te dekken."

Vlak voordat de restauratie van het orgel begon, speelde organist Stef Tuinstra een nummer van de toen net overleden David Bowie. Bekijk het filmpje hier.