Zeven windmolens gepland voor Coevorden: 'Het is het minst slechte plan'

COEVORDEN - Vier windmolens in Weijerswold en drie windmolens op het Europark in Coevorden. Dat is het resultaat van een jaar lang onderhandelen tussen de platformen van beide gebieden en de initiatiefnemers.
"Het is het minst slechte plan", legt Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) uit. Hij heeft de bewoners geholpen bij de onderhandelingen. "De windmolens zijn verdeeld en er is compensatie geregeld."

Weijerswold

Het gehucht Weijerswold op de grens met Duitsland krijgt volgens de plannen vier windmolens. Die komen op een afstand van zevenhonderd tot duizend meter van de woningen te staan. "Zonder ons waren de windmolens veel dichter bij de woningen geplaatst", zegt Johan Stoffels van het platform Weijerswold.
Daarnaast krijgen de omwonenden van de windmolens planschade. Dat is een vergoeding voor de waardedaling van hun woning.

Leidingen van de NAM

Het plaatsen van twee windmolens bij het gebied Pathuis gaat niet door. Daar liggen leidingen van de NAM. Windmolens moeten daar ruim vierhonderd meter vandaan geplaatst worden. Uiteindelijk bleek er een windmolen te passen, maar dat gaat niet omdat de provincie wil dat windmolens in groepjes bij elkaar staan.

Europark

Initiatiefnemers van de windmolens willen het liefst vier windmolens plaatsen op het Europark, maar omwonenden houden vast aan drie. Coevorden moet nog 20 megawatt aan windenergie opwekken en dan zijn zeven windmolens genoeg. Reden voor de bewoners om een extra windmolen tegen te houden.
Omdat zij er niet uit zijn gekomen met de initiatiefnemers is voor hen geen planschade geregeld. Ook is nog onduidelijk hoe hoog de windmolens worden.

Besluit moet nog genomen worden

Het college van Burgemeester en Wethouders beslist vandaag over de windmolenplannen. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk waar de molens komen. Dat gebeurt op 22 maart.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.