Scepsis over maatregel Noblesse: 'Eerst niet meer ruiken, dan geloven'

WIJSTER/DRIJBER - "Eerst niet meer ruiken, dan pas geloven." Zo reageert Jarno Frenken, vice-voorzitter van Stichting Veilig ETP Midden-Drenthe, op de maatregel die slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster neemt om stankoverlast tegen te gaan.
Stichting Veilig ETP komt op voor de inwoners van Drijber en Wijster, die geuroverlast ervaren door de werkzaamheden van Noblesse. "Na alle jaren van overlast komt het er wel op neer dat we eerst geen stank meer willen ruiken, voordat we geloven dat het over is."

Bak met bacteriën

Noblesse gaat een biofilter in het bedrijf plaatsen, waar een deel van de uitstoot die nu via de pijp naar buiten gaat eerst langsgaat. De biofilter is een bak met bacteriën die de geuren af moet breken. Het vermoeden is dat de geuroverlast uit de verenlijn komt. "De lucht die daar uitkomt, gaat nu naar buiten, maar straks via de biofilter", zegt burgemeester Ton Baas.

'Kwestie van afwachten'

"Noblesse heeft meerdere keren aangegeven dat ze diverse maatregelen toe zouden passen om de stank te beperken en daar hebben we tot op heden weinig van gemerkt", vervolgt Frenken. "Vertrouwen is nu het minste dat we kunnen hebben. Het blijft een kwestie van afwachten."

Vraagtekens

"Wij willen een veilige en vertrouwde leefomgeving voor alle omwonenden. De geuroverlast moet op een goede adequate manier tegengegaan worden. Als er heel veel chemicaliën rondgepompt moeten worden om de stank uit de lucht te gaan, zitten we dan niet met een nieuw probleem?", zegt Frenken. "Daar hebben we dan wel onze vraagtekens bij."

Rechtszaak

Eerder deze maand daagden de omwonenden de gemeente Midden-Drenthe voor de rechter. De omwonenden vinden dat de gemeente handhavend moet optreden tegen de geuroverlast.
"Dan spreken we met name over het verleden. Wij vonden dat de handhaving hier en daar wat te kort schoot." Ook vindt de groep dat de gemeente de nieuw uit te geven omgevingsvergunning van Noblesse nog eens onder de loep moet nemen. "Er zitten een aantal details in waar wij vraagtekens bij hebben." Welke details dit zijn, wil Frenken omwille de rechtszaak niet melden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.