Aanbod huurhuizen in Drenthe meer dan gehalveerd

Te huur (archieffoto RTV Drenthe)
Te huur (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - Je zult maar in Drenthe op zoek zijn naar een huurhuis en te veel verdienen voor een sociale woning. Dan is kopen zo'n beetje de enige optie. In een jaar tijd is het aanbod van beschikbare huurhuizen in de vrije sector namelijk gehalveerd in Drenthe, dat meldt bemiddelingssite Pararius.nl.
Nog slechts vijftig huurwoningen, verspreid over de gehele provincie telt Drenthe nu in de zogeheten vrije sector op bemiddelingssite Pararius.nl. Dat waren er vorig jaar nog telkens (ruim) meer dan honderd.
De vrije sector beslaat de huurhuizen met een huur hoger dan 710 euro. Het is de plek waar je je heil moet zoeken als je wil huren, maar te veel verdient om bij de corporaties terecht te kunnen.

NVM: Woningnood dreigt

Dat het aanbod hier slinkt is geen uniek Drents probleem: in heel het land neemt het aanbod af. Vorige week trok makelaarsvereniging NVM hierover al aan de bel. De huurders zitten klem tussen 'twee gesubsidieerde kampen', aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.
De oorzaak dat het aanbod in Drenthe zo bescheiden is, is waarschijnlijk omdat het maar om een kleine markt gaat. De vrije sector is vooral groot waar de koophuizen duur zijn: immers in een zeer dure koopwoningenmarkt, kun je ook met een jaarinkomen van boven de 35.739 euro nog steeds niets kopen en mág je niet meer sociaal huren.
Koopmarkt
Met goedkopere koopwoningen bij ons in Drenthe, maar diezelfde wettelijke inkomensgrens voor de sociale huurmarkt, speelt dat hier veel minder. Wie boven die 35.739 euro uitkomt, kan hier prima uit de voeten op de koopmarkt.
Maar wie dat niet wil - denk dan bijvoorbeeld aan iemand die iets tijdelijks zoekt - heeft hier nauwelijks keuze. In de hele stad Emmen niet meer dan vijf keuzes, waaronder een studentenkamer. Een tijdelijke baan gevonden in Assen? Hopelijk zit er iets tussen deze elf huurhuizen. Dat staat toch in schril contrast met de 1264 opties die Amsterdam telt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.