Drenthe scoort goed in banen voor mensen met een arbeidsbeperking

ASSEN/EMMEN - Drenthe heeft al 676 banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. De opdracht voor onze provincie was 550 zogeheten afspraakbanen. Tegelijkertijd dreigen ook tientallen jongeren tussen wal en schip te vallen.
Hoewel de participatiewet op 1 januari vorig jaar in werking trad, is het tellen van de banen al begonnen op 1 januari 2013.

Heel Nederland

Landelijk is afgesproken dat er voor 2026 125.000 banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Ondernemersbloed

Ondernemer Nina Beswerda is aangesteld om de boel aan te jagen. Bedrijven zijn volgens haar goed op stoom. "Ondernemers kunnen ook redelijk snel schakelen. Dus die hebben heel goed en snel opgepikt dat het gewoon moet, participeren," verklaart Beswerda het hoge aantal banen.
Bij de 676 afspraakbanen is geen enkele reguliere arbeidsplaats bij de overheid.

Overheid blijft achter

"Ik denk dat het voor de overheidssector nog heel erg wennen is om deze plekken daadwerkelijk in te vullen. Ik weet uit ervaringen met een aantal gemeenten dat men heel hard bezig is om deze plekken te realiseren, maar het vertaalt zich nog niet in de cijfers op dit moment," zegt Alice Uineken, programmaregisseur bij de gemeente Emmen.

Jaarcontract

Een van de bedrijven die iemand met een arbeidsbeperking in dienst heeft genomen is camping de Reëenwissel in Hoogersmilde. Rudie van den Heuvel heeft hier een jaarcontract. Zijn arbeidsvermogen is vastgesteld op vijfendertig procent vanwege een autismespectrumstoornis.
Toch beschouwt werkgever Raymond Beerendonk hem niet als 'éénderde werknemer' "Zo zie ik dat niet. Het is gewoon belangrijk dat je kijkt wat hij kan. De dingen die hij kan, doet hij perfect. We hebben gewoon een grote steun aan Rudie."

Goede regeling

De campingeigenaar betaalt vijfendertig procent van zijn loon en de gemeente vijfenzestig procent. Als klein bedrijf is de camping niet verplicht om iemand in dienst te nemen met een arbeidsbeperking. "Als je op een bepaalde manier onderneemt heb je ook wat verantwoordelijkheid toe naar de maatschappij, dus wat dat betreft kwam het een beetje uit onszelf," zegt Beerendonk.
Beerendonk betwijfelt of hij Rudie in dienst zou nemen als hij hem een volwaardig loon zou moeten betalen. "De verplichting ligt niet alleen bij werkgever, maar ook bij gemeente. De manier waarop het nu is geregeld vind ik fair," aldus de campingeigenaar.

Niet voor iedereen

Om in aanmerking te komen voor een afspraakbaan, gelden strenge criteria, waardoor bijvoorbeeld Lyon Blik uit Nieuw-Amsterdam buiten de boot valt. "Lyon gaat naar het speciaal onderwijs. Hij loopt stage op een bedrijf waar heel veel begeleiding is. En hij heeft ook heel veel begeleiding nodig. Alle partijen zijn het daarover eens, behalve het UWV," zegt moeder Aleida Blik.
Lyon is niet de enige. Vorig jaar kwamen leerlingen van praktijkschool Pro Emmen automatisch in aanmerking voor een afspraakbaan en nu niet. "Dit jaar loopt het anders. Onze leerlingen mogen niet automatisch aanspraak meer maken op die afspraakbanen. Daarvoor moeten ze getest en gescreend worden. Daar komen maar heel weinig leerlingen doorheen. Dus het aantal leerlingen dat aanspraak kan maken op een afspraakbaan zal buitengewoon beperkt zijn," zegt Bert Vastenburg, directeur van praktijkschool Pro Emmen.

Zelf minimumloon verdienen

Volgens het UWV kan het zijn dat leerlingen wel zelfstandig het minimum loon kunnen verdienen als inpakker, receptioniste of portier maar begeleiding nodig hebben in een afspraakbaan die ze wensen. In dat geval worden ze toch afgewezen voor een afspraakbaan.
Arbeidsdeskundige André Weistra van het UWV: "Het is een theoretische benadering. Wij kijken dus met name naar wat iemand zou kunnen. Praktijkonderwijs kijkt heel erg naar wat iemand wil, maar wat iemands competenties zijn. En dat nemen we in deze beoordeling niet echt mee."

Onzekerheid

De schooldirecteur heeft ook geen duidelijkheid over financiële steun van de gemeente voor de leerlingen die niet in aanmerking komen voor een afspraakbaan. Volgens Alice Uineken van de gemeente Emmen zijn er wel degelijk mogelijkheden om werkgevers tegemoet te komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.