Rechtbank stelt Jumbo in gelijk: werknemers slagerij Beilen mogen niet staken

De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat de werknemers van de Jumbo-slagerij in Beilen niet mogen staken
(Rechten: RTV Drenthe)
De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat de werknemers van de Jumbo-slagerij in Beilen niet mogen staken (Rechten: RTV Drenthe)
BEILEN - De geplande staking van de werknemers van de slagerij in het Jumbo-distributiecentrum in Beilen van morgen, gaat niet door.
De rechtbank in Amsterdam bepaalde in een kort geding dat de werknemers niet naar het hoofdkantoor in Veghel mogen afreizen om daar te staken. FNV-bestuurder Hilgo Nusselder vindt dat de eigenaren van Jumbo hiermee slechte sier maken. "Zij hebben nu de mensen van de slagerij het recht ontnomen om te vechten voor het behoud van hun werk."
Jumbo wilde via dit kort geding voorkomen dat het personeel van de slagerij het werk neerlegt en vond de staking "disproportioneel."

'Niet verwacht'

"Dit hadden we niet verwacht. We vinden dat we alle stappen hebben doorlopen om te gaan staken", zegt Nusselder. "Er staan nu honderd vaste mensen in de kou en tweehonderd uitzendkrachten."

Werkgelegenheidsgarantie

De medewerkers wilden staken om de sluiting van de centrale slagerij in Beilen tegen te gaan. Jumbo vindt de slagerij niet meer passen bij de kernactiviteiten van het bedrijf en heeft de slagerij in de verkoop gezet. "Wij willen een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar als de slagerij dichtgaat", aldus Nusselder.

Geen koper in beeld

Jumbo vindt de werkgelegenheidsgarantie niet realistisch en voorbarig. Het bedrijf is bezig met het verkoopproces. Er is nog geen potentiële koper in beeld. Jumbo belooft dat werkgelegenheid en zorg voor de werknemer belangrijke uitgangspunten zijn. Van de rechter mag er pas worden gestaakt wanneer er een koper is.

En nu?

"We hebben veel handtekeningen opgehaald bij het winkelend publiek bij de Jumbo in Beilen en we hebben ook veel handtekeningen bij de werknemers zelf verzameld", vertelt Nusselder. "Ook veel mensen in het distributiecentrum zijn solidair. Misschien gaan we die toch nog aanbieden."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.